|  Revista ARTE |   ORAR   |  CASERIE ONLINE |
|   CONCURS - Posturi vacante   |   PARTENERI   | OLD SITE   | 

“ASTĂZI S-A NĂSCUT HRISTOS”, SPECTACOL DE DANS, TEATRU ŞI MUZICĂ

Festivalul “Seri de iarnă” de la Şcoala de Arte Cluj, aflat la cea de-a V-a ediţie, a continuat marţi, 13 decembrie, în Sala “Şantier”, cu un spectacol închinat dansului, teatrului, muzicii clasice şi corale. ”Spectacolele noastre la gura sobei, făcute cu prilejul sărbătorilor sau mai bine zis bilanţul nostru artistic şi pedagogic după un an de muncă a început pe 24 noiembrie, cu cel dedicat Zilei Naţionale şi va continua până joi, când va culmina cu spectacolul de folclor”, a mărturisit, în deschidere, actorul Petre Băcioiu, amfitrionul evenimentului. Apoi a lăsat “muzele” să vorbească.

A deschis spectacolul Fanfara Judeţului Cluj – dirijor Flavius Mogoşan – cu un minirecital intitulat „Christmas Medley”, care a conţinut colinde din repertoriul naţional şi internaţional. A urmat momentul de dans clasic, “Mantovani and his orchestra – Stranger in Paradise” – de o mare sensibilitate artistică, pregătit de expertul Melinda Moga şi susţinut de Arina Duca, Giulia Grec, Andreea Lala – de la cursul pregătitor de dans modern şi Carla Miriam Sopon, cursantă în anul V. Apoi, talentaţii Bianca Hodrea, Olimpia Damşa, Mihai Zăvoian, Vlad Ichim, Diana Coroiu, Tudor Guia şi Vasilian Bojan – acompaniaţi pe alocuri de experţii Olga Bordas şi Emanuil Toma – au interpretat piese instrumentale de Gounod, Carl Filtsch, Scarlatti, Chopin, Hugh Martin, Ceaikovski şi Ludvig van Beethoven. Curând a sosit vremea colindelor, acestea fiind interpretate – vocal şi la chitară, cu real talent – de către Corina Ilea şi Claudia Morar, versiuni care s-au bucurat de un binemeritat succes. Încet, încet s-a trecut la colindele cântate la taragot şi saxofon, de cursanţii clasei instrumente de suflat a expertului Petrică Pleşca: Lucian Romică Mocan, Alexandru Pleş, Daniel Bogdan, Răzvn Adrian Frâncu. O figură aparte a făcut, la rândul său şi Georgiana Marian, anul II canto clasic, clasa expertului Dorin Simionescu interpretând piesa „Pieta, Signore”! de Alessandro Stradella, acompaniată la pian de Olga Bordas. A sunat splendid şi „Menuet”-ul lui Beetohoven, interpretat la vioară de Eunice Constantin, cursantă în anul I, la clasa expertului Emanuil Toma. În continuare, a încântat din nou sala momentul de dans intitulat „ Vals – Once upon in December”, susţinut de Carla Miriam Sopon, cursantă în anul V la clasa de dans clasic a expertului Melinda Moga. O surpriză plăcută a constituit şi reprezentaţia cu piesa „El şi Ea – sau nu-i pentru cine se pregăteşte”, scrisă de Petre Băcioiu şi excelent interpretată de Francesca Tighinean şi Attila Mărginean, cursanţi în anul I ai clasei de actorie, a expertului claselor de artă dramatică şi retorică ale instituţiei, actorul Petre Băcioiu.

Seara a fost încheiată în forţă, pe lungimea de unde a marii arte, cu un recital de colinde româneşti, în interpretarea Coralei “Canticorum”, dirijată de expertul Dorin Simionescu. Astfel, publicul a putut savura colinde compuse de clasicii muzicii corale româneşti – Dumitru Georgescu Chiriac, Gheorghe Şoima, George Cucu, Timotei Popovici dar şi de compozitorul elveţian Francois Auguste Gueverre, sau tenorul Valentin Teodorian- piese de rezistenţă, precum: „Doamne, a tale cuvinte”, „O, ce veste minunată”!, „Cântec de Crăciun”, „Mare minune”, „Praznic luminos”, „Legănelul lui Isus” „Astăzi s-a născut Cristos”, etc.

Evenimentul a fost încheiat cu o splendidă frază – care îndeamnă la meditaţie şi introspecţie – rostită de etern-spiritualul actor şi expert al Şcolii – Petre Băcioiu: „Acum, în aceste zile premergătoare Naşterii Domnului, împăcaţi-vă cu cei aflaţi în jurul vostru, pentru a fi capabili să fiţi împăcaţi şi cu voi înşivă”!
Cu alte cuvinte, un nou spectacol reuşit al cursanţilor şi experţilor Şcolii de Arte Cluj, care demonstrează – pentru a câta oară! – forţa şi potenţialul artistic, remarcabile, ale instituţiei clujene de educaţie şi cultură.