|  Revista ARTE |   ORAR   |  CASERIE ONLINE |
|   CONCURS - Posturi vacante   |   PARTENERI   | OLD SITE   | 

“NOAPTEA MUZEELOR”, EDIȚIA A XV-A – ȘCOALA DE ARTE CLUJ LA MUZEUL MEMORIAL “OCTAVIAN GOGA” CIUCEA

A fost „Noaptea Muzeelor” la Muzeul Memorial „Octavian Goga” din Ciucea!

Şi în acest an – după o tradiţie încetăţenită de mai mulţi ani, între Şcoala Populară de Arte “Tudor Jarda” Cluj-Napoca şi Muzeul Memorial “Octavian Goga” Ciucea, instituţii ale Consiliului Judeţean Cluj – Şcoala de Arte  a participat, cu momente artistice şi literare, susţinute de către experţi şi cursanţi ai săi, la evenimentul cultural sărbătorit pe 18 mai în întreaga lume, “Noaptea Muzeelor”. Tema nopţii din acest an de la Muzeul Memorial “Octavian Goga” Ciucea, a fost “Lecţie deschisă”, iar acţiunea, care s-a desfășurat sâmbătă, 18 mai, începând cu ora 18.00 a conţinut, pe lângă momentele artistice şi următoarele comunicări: “Prietenia dintre Octavian Goga şi Ady Endre” şi “Ady Endre – 100 de ani de la moarte”, susţinute de dl. Felician Pop, directorul adjunct al Centrului Judeţean de Cultură Satu Mare, cercetător în domeniul literelor şi mai ales specialist în opera clasicului literaturii maghiare, Ady Endre.

Spectacolul în sine, prezentat de actorul Petre Băcioiu a debutat cu microrecitaluri oferite publicului, în salonul principal al Castelului, de către următorii cursanţi şi experţi ai Şcolii de Arte Cluj: Cornelia Hogaş  – cu “Sonata Lunii”de L.W.Beethoven, Larisa Rus – “Lista lui Schindler” de John Williams (ambele interprete de la clasa de pian a expertului Olga Bordas), Paul Silaghi (clasa de chitară clasică a expertului Andras Moldovan) cu “Sons de Carrilhoes” de Joao Ternambuco şi “Greensleaves” – piesă anonimă medievală – şi  Andras Moldovan, cu un “Preludiu” de J.S.Bach. În răstimpul dintre momentele muzicale actorul Petre Băcioiu a recitat splendide versuri din creaţia scriitorilor care au trăit la Castelul Ciucea, Ady Endre şi Octavian Goga. Au  urmat prelegerile d-lui Felician Pop, despre cei doi poeţi, din care s-au desprins următoarele idei: “De multe ori toposul se estompează atunci când oamenii rezonează pentru aceleaşi idei, mai ales în acest “nod energetic”, cum am putea numi Ciucea, locul unde s-au întâlnit cei doi mari scriitori” sau “Un exemplu de ataşament mai puternic decât vicisitudinile vremurilor, ori ale istoriei. Un artist român, (n.n. – O. Goga) luptă până în ultima zi a vieţii sale, pentru salvgardarea memoriei unui mare poet maghiar, Ady Endre. Este acest tablou, fără îndoială, un simbol peremptoriu al conştiinţei artistice, al empatiei care transcende îngusta condiţie umană obişnuită. Şi nimeni nu poate da mai bine tonul acestui fel de armonie decât oamenii spiritului, mai exact artiştii”. A urmat partea doua a evenimentului cu un recital al trio-ului compus din Diana Creţu, Pedro Beretche (vioară) şi Andras Moldovan (chitară) – cu lucrarea ”Cantabile” de Paganini, apoi din nou Diana Creţu şi Pedro Beretche – cu duete din creaţia compozitorilor J. Marie Leclaire şi Leopold Mozart.

Au urmat apoi luările de cuvânt ale invitaţilor şi organizatorilor evenimentului. Astfel, primarul comunei Ciucea, dl. Radu Abrudan a mărturisit următoarele: “Este o seară foarte frumoasă şi vreau să le mulţumesc tuturor acelora care au organizat această seară de cultură. Din păcate, viaţa de zi cu zi ne împiedică să trăim astfel de momente cum cum au fost cele de la Ciucea la care am asistat adineaori!” La rândul său, dl. Robert Laszlo, managerul Centrului Judeţean de Cultură Satu Mare, a arătat că vizitează pentru prima oară acest complex muzeal. “Graţie colaborării strânse cu Şcoala de Arte Cluj, în domeniul cultural, am avut în luna martie, la Satu Mare, un eveniment folcloric şi atunci am stabilit împreună cu managerul Vasile Corpodean să venim la Ciucea împreună cu dl. Felician Pop, care a susţinut o lucrare de doctorat despre Ady Endre – iar acesta să prezinte aici o comunicare despre prietenia dintre Octavian Goga şi Ady Endre”, a adăugat dl. Robert Laszlo. A venit curând rândul d-lui manager al Şcolii de Arte Cluj, dl. Vasile Corpodean, care a subliniat bucuria cu care se reîntoarce cu fiecare ocazie la Ciucea, unde instituţia pe care o conduce se află ca la ea acasă – şi de care, personal, este legat printr-o mulţime de elemente autobiografice.  A urmat o savuroasă povestire – relatată de prof. Aurel But, longevivul director al Muzeului Memorial “Ocatvian Goga ”Ciucea (1981-2014) despre prietenia dintre cei doi mari scriitori, numind Ciucea “un loc al iubirii şi al durerii” şi a ţesut o palpitantă istorie, pigmentată cu elemente senzaţionale. În încheierea evenimentului, dr. Eduard Boboc, managerul interimar al Muzeului Memorial “Octavian Goga” Ciucea a mulţumit celor prezenţi pentru contribuţia adusă cu ocazia acestei celebrări şi, în special, Şcolii de Arte Cluj, reafirmându-şi speranţa că această colaborare fructuoasă dintre cele două instituţii-surori va fi una de lungă durată.

Referindu-ne la evenimentul cultural “Noaptea Muzeelor”, acesta se află la cea de-a cincisprezecea ediţie şi a fost inţiat de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa, desfăşurându-se sub patronajul Consiliului Europei, al UNESCO și al Consiliului Internațional al Muzeelor (ICOM), ca un semnal, ca mijloc de marcare a identităţii noastre comune, europene. Cu prilejul acestei activităţi numeroase muzee, în parteneriat cu diverse alte instituții de cultură, îşi deschid liber porțile, simultan, până târziu în noapte, aşa cum s-a petrecut şi în acest an, inclusiv în judeţul Cluj.