|  Revista ARTE |   ORAR   |  CASERIE ONLINE |
|   CONCURS - Posturi vacante   |   PARTENERI   | OLD SITE   | 

CURSANŢII ŞCOLII POPULARE DE ARTE CLUJ, PREMIAŢI LA DOUĂ CONCURSURI DE MUZICĂ

La sfârşitul săptămânii trecute două eleve ale Şcolii Populare de Arte din Cluj-Napoca au participat la Festivalul-concurs Internaţional de muzică populară românească “În grădina cu flori multe” ce a avut loc în oraşul Cernăuţi din Ucraina. Alexandra Creţ, elevă în anul I, secţia cânt popular, în clasa expertului Ana Strîmturean a reuşit să aducă la Cluj premiul I iar Lavinia Sînteonean, anul II, tot cânt popular, clasa expertului Claudiu Ciotleuş a obtinut locul II.

Totodată, la Concursul naţional de muzică pop-rock “Muzica inimii mele”, desfăşurat la Satu Mare, elevii Şcolii, Florin Ciotlăus şi Claudiu Blaj au obţinut premiile II şi respectiv III iar formaţia CLUSSIUM premiul special al juriului.

Ediţia a 9-a a Festivalului-concurs Internaţional de muzică populară românească „În gradina cu flori multe” s-a desfăşurat în perioada 21-23 noiembrie 2013 în sala de spectacole a Centrului de educaţie estetică „Tineretul Bucovinei” din Cernăuţi, Ucraina. Acestă ediţie a fost realizată pentru prima dată în luna noiembrie şi a fost dedicată Zilei Naţionale a României.

Organizat de Centrul Bucovinean de Artă pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Românesti din Cernăuţi, în parteneriat cu Centrul Cultural “Bucovina” din Suceava, concursul a reunit peste 50 de concurenţi din România, Ucraina şi Republica Moldova. Acompaniaţi de orchestra Şcolii de Arte “Ion Irimescu” din Suceava, tinerii cu vârste cuprinse între 6 şi 25 de ani au evoluat în faţa juriului format din specialisti în domeniu şi oameni de cultură dar şi în faţa publicului din Cernăuţi,  iubitor de muzică populară. Competiţia a avut loc vineri, 22 noiembrie, pe durata a cinci ore iar Şcoala Populară de Arte din Cluj-Napoca a fost reprezentată de cursantele Alexandra Creţ, elevă în anul I, secţia cânt popular, clasa expertului Ana Strîmturean şi Lavinia Sînteonean, anul II, tot cânt popular, clasa expertului Claudiu Ciotleuş.

Acţiunea a făcut parte din cadrul maifestării „Zilele Culturii Tradiţionale Române la Cernăuţi”, o sărbătoare de suflet a românilor din nordul Bucovinei, care a cuprins, pe lângă concursul de muzică populară simpozioane şi conferinţe cu invitaţi din România, Ucraina şi Republica Moldova. Din Ardeal au fost prezenţi preoţi şi oameni de cultură din Bistriţa şi localităţile Gledin şi Monor, care au avut şi tineri înscrisi în concurs.

Premierea a avut loc sâmbătă, 23 noiembrie 2013, de la ora 10:00, unde juriul a hotărât ca premiul I, la categoria de vârstă 17-25 de ani, să-i revină Alexandrei Creţ de la Şcoala Populară de Arte Cluj. „Este foarte important pentru mine acest premiu, este un inceput bun având în vedere că sunt doar în anul I. Premiul obţinut la Cernăuţi îmi dă curaj să merg mai departe pe acest drum al muzicii populare pentru că îmi place ceea ce fac. Ţin să îi mulţumesc profesoarei mele, doamnei Ana Strîmturean, pentru că m-a pregătit şi m-a îndemnat să particip”, a declarat Alexandra.

La aceeaşi categorie a obţinut premiul II Lavinia Sînteonean, tot reprezentantă a Şcolii Populare din Cluj-Napoca. Pentru Lavinia acesta a fost primul premiu şi al doilea concurs la care a participat. Crede că pentru a obţine rezultate deosebite în acest domeniu, pe lângă talent „trebuie să ai curaj, să crezi cu tărie în forţele tale şi să participi la astfel de competiţii, care te ajută să evoluezi”.

Tot la sfârşitul săptămânii trecute, sâmbătă 23 noiembrie 2013, la Filarmonica “Dinu Lipatti” din Satu-Mare s-a desfăşurat cea de-a VII-a ediţie a Festivalului-concurs “Muzica inimii mele”, eveniment organizat de Consiliul Judeţean Satu Mare şi Şcoala de Arte Satu Mare. La competiţie au participat 28 de concurenţi şi şase formaţii din şapte judeţe.  Scoala Populară de Arte din Cluj-Napoca a reuşit să obţină la acest concurs trei premii. Juriul a avut o misiune dificilă în a stabili câştigătorii. Astfel, la categoria solişti vocali, premiul al II-lea a fost câştigat de Florin Ciotlăuş de la Şcoala Populară de Arte din Cluj-Napoca iar locul III de Claudiu Blaj, tot cursant al Şcolii clujene. La formaţii, trupa CLUSSIUM a Şcolii Populare de  Arte, coodonată de Rareş Suciu a obţinut un premiu special.

Pentru Florin Ciotlăuş, elev în anul 3 la  secţia canto muzică uşoară, clasa expertului Lacko Tunde, a fost prima participare la un concurs. „A fost o experienţă deosebită, nu mă aşteptam să obţin un premiu însă această reuşită mi-a dat încredere în mine şi în talentul meu şi îmi doresc să particip pe viitor şi la alte concursuri”, a declarat Florin Ciotlăuş, după festivitatea de premiere. La rândul său, Claudiu Blaj, elev în anul I, secţia canto muzică uşoară, clasa expertului Silvia Codrescu a declarat că „participarea la acest concurs este un pas înainte şi o experienţă frumoasă. Este al doilea concurs la care particip şi primul premiu pe care îl obţin şi consider că este important pentru portofoliul meu”.

Formaţia CLUSSIUM a fost înfiinţată în această toamnă, la începutul anului şcolar. „Premiul câştigat este un impuls şi o motivaţie pentru a continua acest proiect, nu a fost uşor însă cursanţii au demonstrat că se poate şi au toate calităţile”, a precizat coordonatorul trupei, Rareş Suciu.  Formaţia CLUSSIUM este compusă din Mircea Armean, tobe, Andrei Ghircoiaş, chitară bass, Zoltan Kadar, chitară electrică, Ananie Hădărean, clape şi Lavinia Adam şi Claudiu Bicşabi, voce. Acesta a fost al patrulea concurs la care au participat şi până acum se mândresc cu locul III, obţinut la ediţia a VII-a a Concursului naţional „Tinereţe pe portativ” desfăşurat în luna octombrie la sediul Şcolii de Arte „Tudor Jarda” din Cluj-Napoca.

Fabrica De Cultură Cluj pregăteşte în continuare cursanţi care să reprezinte instituţia la alte concursuri din ţară sau străinătate în speranţa că rezultatele vor fi cel puţin la fel de bune.