|  Revista ARTE |   ORAR   |  CASERIE ONLINE |
|   CONCURS - Posturi vacante   |   PARTENERI   | OLD SITE   | 

SPECTACOLUL OMAGIAL DEDICAT ZILEI NAȚIONALE A ROMÂNIEI: „MOLDOVA, MUNTENIA, TRANSILVANIA“

Spectacol omagial dedicat Zilei Naționale a României: „Moldova, Muntenia, Transilvania“, la Şcoala de Arte Cluj!

O sală arhiplină aştepta, nerăbdătoare, joi 28 noiembrie, debutul Spectacolului omagial “Moldova, Muntenia, Transilvania”, organizat de Şcoala Populară de Arte Cluj, în cinstea Zilei Naţionale a României, organizat împreună cu Şcoala Populară de Arte şi Meserii Bacău şi Şcoala Populară de Arte şi Meserii “Vespasian Lungu” Brăila, ambele participante pentru prima oară la un spectacol de acest gen la Cluj-Napoca.  În public, oaspeţi dragi urbei noastre şi judeţului: Iurie Levinschi preşedintele raionului  Hînceşti, din Republica Moldova, raion înfrăţit cu Clujul, precum şi membrii staff-ului său, din care amintim pe d-na Valentina Tonu – şef Direcţie Învăţământ, Ion Tulbu – şef Direcţie Cultură şi Turism, Galina Erhan – şef Direcţie Finanţe, Elena Nichifor – şef Direcţia Econimie şi Cooperare Transfrontalieră. Tototdată, erau prezenţi şi reprezentanţi ai Consiliului Judeţean Cluj şi managerii şcolilor de arte din Cluj-Napoca, Prahova, Bacău şi Brăila. Iar oficiile de gazdă le-a făcut, cu talent şi profesionalism, Cosmin Mocean, care a caracterizat gruparea de forţe prezente în Sala “Şantier” astfel: “Aici are loc o Unire simbolică, la o sută şi puţini kilometri de Alba Iulia, la o sută şi un pic de ani de la Marea Unire de la 1918”.

Iar spectacolul primei invitate, Şcoala Populară de Arte şi Meserii Bacău, a fost prezentat de însuşi managerul său, d-na Carmen Voisei. “Vreau să urez Şcolii de Arte Cluj ”La mulţi ani”, cu ocazia împlinirii a 65 de ani de existenţă – dar şi pentru că ne-aţi invitat la voi, deşi e o distanţă destul de mare din Moldova până la Cluj-Napoca. Dar, azi, aici împărtăşim sentimente comune şi cu acest prilej vă invit şi pe dumneavoastră să vizitaţi cât mai curând Bacăul”, a mărturisit aceasta. A spart gheaţa Grupul  bărbătesc „Dor Străbun” – clasa externă Brusturoasa, coordonat de prof. Gheorghe Roşu –  cu o salbă de cântece de o mare vechime şi originalitate,  multe din ele culese chiar de membrii grupului, din satele din jurul Bacăului. Iar virtuozii – fără a face paradă inutilă de cuvinte! – sunt următorii:  Gheorghe Roşu (vioară), Cristian Bedidic (acordeon), Dumitrel Acăroaie (cobză-voce), Petrică Paşcu (fluier-voce), Petru Farcaş (voce), Costel Hanganu (voce),  Marian Coman (voce), Sânică Boia (voce). A urmat evoluţia formației de dansuri „Plaiuri băcăuane” – clasa externă Agăş, coordonată de prof. Robert Costrovanu, cu studii coregrafice la Cluj-Napoca, alcătuită din următorii: Catălin Adam, Sebastian Işvanca, Dumitru Teodor Barn, Antonio Antal, Ionuţ Cristinel Ailioaie, Ştefănuţ Bogdan Ailioaie, Răzvan Mihăiţă Niţă, Iulian Costel Prisecaru, Lorena Gabriela Haidău, Maria Magdalena Curcă, Diana Anastasia Finea, Alina Diana Bulai, Diana Lavinia Şerban, Alexia Maria Prihoancă, Diana Camenşcic. A încântat de asemenea sala, cu frumoase doine moldoveneşti, solista vocală Andra Maria Rusu. Iar la finalul programului băcăuanilor, profesorul Marian Lungu a prezentat vechile modele de costume populare moldoveneşti, de pe Valea Trotuşului, aflate pe manechine, ce stăteau înşirate pe unul din culoarele sălii, special pentru eveniment.

A urmat spectacolul Şcolii Populare de Arte şi Meserii “Vespasian Lungu” din Brăila – manager Cristian Morozan – prezentat de prof. Viorel Toader. Acesta a făcut o splendidă descriere a zonei de provenienţă a reprezentanţilor şcolii, evocând marile personalităţi care s-au născut pe acele meleaguri – de la Panait Istrati, Hariclea Darclee, Ana Aslan, Maria Filotti până la Mihail Sebastian, Petru Ştefănescu-Goangă sau Fănuş Neagu. “E un spaţiu privilegiat prin poziţia sa geografică, oferind deschidere spre lumea Orientului şi totodată a Occidentului”, a adăugat acesta. Iar spectacolul a fost şi el la înălţime! A început cu o Horă de concert – interpretată de Orchestra “Rapsozii Brăilei” , coordonată muzical de prof. Cristian Șonea, apoi publicul a fost încântat de “Pandelașul” – interpretat de Grupul vocal “Flori dunărene” – coordonat de prof. Marieta Ion. A impresionat, de asemenea, dansul popular al Ansamblul folcloric “Tinerii Bărăganului” – coordonator prof. coregraf Neculai Ciurea şi Suita de dansuri populare și cântecele: “Hora” interpretată de prof. Cristian Șonea, la acordeon,“La fântână-n Bărăgan” – solist vocal Andreea Vizureanu “, Horă” – la vioară Alexandru Murgu“, Neica vine și se duce” – solist vocal Bianca Mirică , “Nu asear-alaltăseară”- solist vocal Mădălina Frățilă. A urmat o Suită de dansuri populare, după care Grupul vocal “Flori Dunărene” a interpretat piesa “Dunăre, potecă lină”. Programul artistic a fost încheiat, fulminant, cu un nou dans popular al Ansamblului folcloric “Tinerii Bărăganului”, iar finalul momentului, oferit de către oaspeţii gălăţeni a aparţinut prof. Viorel Toader, care a prezentat, la rândul său două costume tradiţionale din zona pe care o reprezintă.

La debutul momentului gazdelor clujene, referentul de presă Sorin Grecu a prezentat cel mai recent număr, 17, al revistei ARTE, editat de Şcoala de Arte Cluj: un număr dens de 74 de pagini şi 17 subcapitole, care ilustrează totalitatea acţiunilor desfăşurate de către instituţie pe parcursul anului educaţional anterior. Apoi, renumitul meşter popular Elvira Gavriş – subliniind că, în semn de respect pentru arta populară, 2019 a fost proclamat “Anul tradițiilor la Școala de Arte Cluj” –  a prezentat o pereche de costume populare din zona Călatei, insistând în special asupra piesei de rezistenţă a colecţei, cămaşa cu ciupag, purtată odinioară în mai multe zone ale Transilvaniei, actualmente aflată pe cale dispariţie şi pe care clasele cursului ţesut-cusut ale doamnei Gavriş încearcă să o învie.

Iar spectacolul cursanţilor instituţiei clujene  – prezentat de Cosmin Mocean – a continuat în forţă, dens şi la cote înalte din punct de vedere tehnic. Momentele şi protagoniştii acestui au fost următorii: Ansamblul folcloric “Vatră de Dor”al Școlii de Arte Cluj – instructor coregraf Viorel Dragomir – cu o „Suită de jocuri din Câmpia Transilvaniei“, Grup de cursanţi şi solişti vocali ai claselor de canto muzică populară – coordonatori experții: Ana Strîmturean, Ioana Candrea, Doru Sechei, Grup vocal – „Vin românii la Alba, iar“, Popa Octavian – solist vocal, cu „Lung îi drumul Clujului“, Grup vocal – „Măi române, românaş“, Diana Haja -„Zi, mai zi-mi cu cetera“, Grup vocal – „Tu Ardeal“, Alin Bucea – solist vocal, „Cât îi muntele de sus“, Grup vocal – „Ardealule colț de Rai”, Grup de soliști instrumentişti ai clasei instrumente de suflat, coordonat de expert Petrică Pleşca – „Suită din Banat“. Spectacolul artistic al gazdelor a fost încheiat, aşa cum a început, de Ansamblul folcloric “Vatră de Dor” al Școlii de Arte Cluj, cu o „Suită de jocuri din zona Dealurile Clujului“. Programul clujenilor a fost acompaniat, cu profesionalism, de Taraful “Vatră de Dor”, alcătuit din: Florina Dan (vioară), Vasilian Bojan (braci), Florin Moldovan (acordeon), Ruben Bolea (contrabas), Răzvan Adrian Frîncu (saxofon).

Festivitatea a continuat cu înmânarea, din partea organizatorilor, a plachetelor “Înscris de onoare” reprezentanţilor Școlilor Populare de Arte participante şi cu predarea ştafetei reprezentanţilor Raionului Hînceşti, Republica Moldova şi ai Şcolii de Arte Ploieşti – Centrul de Cultură şi Arte Prahova – cei care vor oferi spectacolul dedicat Zilei Naţionale, în 2020 alături de gazda clujeană. Astfel, dl. Vasile Corpodean, managerul Şcolii de Arte Cluj a declarat: “Avem o ţară mare, v-am transportat, prin artă, în Moldova, Ţara Românească şi v-am adus înapoi în Transilvania. Vreau să le mulţumesc colegilor pentru colaborare. Proiectul, aflat la a V-a ediţie am vrut să-l încheiem, dar văzând succesul de care s-au bucurat ediţiile anterioare am hotărât să-l ducem mai departe. ” Iar d-na Anişoara Ştefănucă, director al Şcolii de Arte Ploieşti – Centrul de Cultură Prahova, a surprins cu multă acurateţe starea de spirit a participanţilor sosiţi din toate colţurile ţării şi de dincolo de hotare:  “Impresia mea despre ce se întâmplă aici este foarte înaltă, apreciativă. Vă mulţumim şi vă felicităm pentru tot ce faceţi! Am fost impresionată de acest proiect, care e o binecuvântare pentru noi toţi, parcă o întreagă Românie s-a reunit azi, aici, la Şcoala de Arte Cluj!” La rândul lor oaspeţii moldoveni au rostit ample discursuri, pline de emoţie, care prin cuvinte simple au exprimat străvechea năzuinţă de Unire a românilor de pe ambele maluri ale Prutului .“1 Decembrie 1918 este ziua fondării României moderne, când Basarabia a trecut la România. Între timp am fost dezbinaţi – dar acum suntem două state independente, însă cu aceleaşi tradiţii, istorie şi limbă. Vă mulţumesc, pentru că datorită vouă s-au renovat la noi grădiniţe, au fost donate microbuze şcolare şi când am avut inundaţii au fost reconstruite 500 de case – totul cu ajutorul guvernului dumneavoastră. Suntem aici cu toţii, direcţia de învăţământ şi cultură din Hînceşti, fericiţi să participăm şi la festivităţile de anul viitor ca şi cetăţeni români cu acte în regulă”!  – a mărturisit, emoţionat, Iurie Levinschi preşedintele Consiliului Raional Hănceşti. La rândul său, d-na Valentina Tonu – şef al Direcţiei Învăţământ a raionului a făcut un cadou simbolic clujenilor: un ceas de perete care să fie instalat la vedere şi care să redea încrederea tuturor că ora când Moldova şi România se vor reuni e aproape! Iar dl. Vakar Istvan, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj, prezent ca-n atâtea alte rânduri la spectacolele Şcolii de Arte Cluj a concluzionat: “E o plăcere să ne mândrim cu ceea ce aţi realizat, dumneavoastră. Şcoala de Arte Cluj! Aţi făcut lucrurile să meargă, iar un asemenea maraton de folclor, de aproape trei ore, nu este la îndemâna multor instituţii. Iar fraţilor noştri de dincolo de Prut le doresc – dacă nu reuşesc să se unească deocamdată cu România – măcar să intre în Uniunea Europeană, ca să trăiască şi ei mai bine!”