Școala Populară De Arte Tudor Jarda Cluj
SECȚIILE NOASTRE Prima pagină | ADMITERE | Galeria "55" | Galeria ”ARTE” | Galeria "Carol Pop de Szathmari" | Evenimente | Revista ”ARTE” | BROȘURA "MAKING OF" | ANSAMBLUL FOLCLORIC “VATRĂ DE DOR” | Linkuri către instituții partenere | Contact
EXAMENE - PROGRAMĂRI EXAMENE - REZULTATE ACTIVITĂȚI LUNARE REVISTA ARTE CATALOGUL ARTELOR NOU! CALENDAR CULTURAL OFERTĂ EDUCAȚIONALĂ IMAGINI MANIFESTĂRI CULTURALE MUZICĂ ARTE VIZUALE COREGRAFIE ARTĂ DRAMATICĂ PROIECTUL JOC POPULAR CLUJEAN SECȚII EXTERNE CERTIFICARE ISO, BUGET PROGRAME ANALITICE CURSURI DIPLOME PRIETENII ARTELOR PARTENERI ȘI COLABORATORI LEGISLAȚIE UTILĂ ȘI REGULAMENTE APARIȚII ÎN PRESĂ CONCURSURI, FESTIVALURI, TABERE PROPRII IMAGINI ȘCOALA DE ARTE CLUJ
Prima pagină » Evenimente » EXPOZIȚIE DE PICTURĂ ILIE LEANDRU MARIȘ LA GALERIA „ARTE” - APARIȚIE ÎN ZIARUL FĂCLIA

EXPOZIȚIE DE PICTURĂ ILIE LEANDRU MARIȘ LA GALERIA „ARTE” - APARIȚIE ÎN ZIARUL FĂCLIA

Lume multă și bună, la Galeria „Arte” a Școlii Populare de Arte „Tudor Jarda” (vis a vis de Primărie) la vernisajul expoziției unui pictor iubit al Clujului, Ilie Leandu Mariș, decedat în 2009, la numai 35 de ani.

În deschiderea vernisajului, Vasile Corpodean, managerul instituției a mărturisit împrejurările în care a aflat de creația pictorului dispărut în urmă cu zece ani și motivul organizării expoziției postume Ilie Leandru Mariș: „A fost o pură întâmplare această întreprindere, începută în urmă cu nouă-zece luni, după o vizită făcută prin județ, când am ajuns, împreună cu sora mea, la Coasta, la mormântul lui – și acolo am aflat că sunt zece ani de la decesul său. Eu nu l-am cunoscut pe artist, dar familia mea și prietenii săi mi-au povestit multe despre el, așa că am simțit că este obligația mea, ca director al unei școli de arte, să fac tot ce pot în acest an comemorativ, pentru a-l aminti și a-i păstra memoria, în prima expoziție de acest tip pe care o organizează Școala de Arte Cluj”.

Referentul instituției, Sorin Grecu a descris periplul său documentaristic dinainte de expoziție, mai ales refacerea din piese de puzzle a vieții artistului și transcrierea acesteia într-un reportaj, precum și parcursul său prin județ – care a însemnat fotografierea lucrărilor bisericești ale lui Iliuță, aflate în bisericile din Gădălin și Sava, prezentate pe peretele principal al expoziției.

A urmat speech-ul pictorului și profesorului Viorel Nimigeanu, de la Universitatea de Arte și Design Cluj-Napoca – unul din mentorii lui Iliuță din facultate, alături de regretații profesori Alexandru Chira, Florin Maxa și Gheorghe Arion. Nimigeanu a fost cel care, pe lângă învățătura și căldura sufletească oferită i-a sponsorizat și materialele cu care tânărul artist și-a conceput lucrarea de licență. „El dintotdeauna a fost un refulat în artă, aflat în război cu societatea: introvertit, discret, receptiv și sensibil la tot ce se întâmpla în jurul său. Cea mai grea artă a comunicării e tăcerea și Iliuță cunoștea arta tăcerii. Dar lumea nu l-a înțeles și, din păcate, drumul lui a fost scurt. Al unora este până la 35 de ani, vârstă la care ei și-au revărsat deja talentul și geniul, alții – cei longevivi – încep să „zboare” abia după 45- 50 și sunt lucizi și în formă maximă până-n ultima zi a vieții lor. Iliuță a făcut parte din prima categorie, din păcate. Vă dați seama ce crudă a fost despărțirea de noi, un om atât de talentat să fie chemat la Domnul la doar 35 de ani”, a spus profesorul Nimigeanu.

Cuvântul de final i-a aparținut d-nei Ioana Mariș, mama artistului – îmbrăcată de la moartea acestuia numai în haine cernite. Referindu-se la decesul fiului său, a mărturisit că în noaptea în care el a fost dus la spital a simțit o durere atroce în piept, așa cum se petrece înainte de un eveniment rău prevestitor, fiind convinsă că i s-a întâmplat ceva lui Iliuță. Iar faptul că astăzi Școala de Arte îi organizează pictorului o expoziție postumă îi aduce o mare alinare, fiind încântată și de faptul că, în curând, tablourile lui vor înnobila, permanent, Căminul Cultural „Ilie Călian” din Coasta, comuna Bonțida – localitatea unde familia a trăit și și-a desfășurat o bună bucată de timp activitatea -, prin generozitatea Laurei Pop, care donează o serie de lucrări realizate de Ilie Leandru.

Vernisajul a conținut și un moment muzical, compus din trei piese, interpretate magistral la pian și vioară de Olga Bordas și Diana Crețu, experte ale Școlii de Arte Cluj: „Sometimes When It Rains” și „Aria” de Rolf Rovland și „Chiquilin de Bachin” de Astor Piazzola.

Expoziția va putea fi vizitată, timp de o lună, de luni până vineri, între orele 13 -19. Intrarea este liberă.

http://ziarulfaclia.ro/expozitie-de-pictura-ilie-leandru-maris-la-galeria-arte/?fbclid=IwAR0Ug5CpmOxsumdF3UtIqBhy91eRBqbYMIiqac0cx826pctYK2BDnhOnITc

EXPOZIȚIE DE PICTURĂ ILIE LEANDRU MARIȘ LA GALERIA „ARTE” - APARIȚIE ÎN ZIARUL FĂCLIA


Prima pagină | ADMITERE | Galeria "55" | Galeria ”ARTE” | Galeria "Carol Pop de Szathmari" | Evenimente | Revista ”ARTE” | BROȘURA "MAKING OF" | ANSAMBLUL FOLCLORIC “VATRĂ DE DOR” | Linkuri către instituții partenere | Contact