Școala Populară De Arte Tudor Jarda Cluj
SECȚIILE NOASTRE Prima pagină | ADMITERE | Galeria "55" | Galeria ”ARTE” | Galeria "Carol Pop de Szathmari" | Evenimente | Revista ”ARTE” | BROȘURA "MAKING OF" | ANSAMBLUL FOLCLORIC “VATRĂ DE DOR” | Linkuri către instituții partenere | Contact
EXAMENE - PROGRAMĂRI EXAMENE - REZULTATE ACTIVITĂȚI LUNARE REVISTA ARTE CATALOGUL ARTELOR NOU! CALENDAR CULTURAL OFERTĂ EDUCAȚIONALĂ IMAGINI MANIFESTĂRI CULTURALE MUZICĂ ARTE VIZUALE COREGRAFIE ARTĂ DRAMATICĂ PROIECTUL JOC POPULAR CLUJEAN SECȚII EXTERNE CERTIFICARE ISO, BUGET PROGRAME ANALITICE CURSURI DIPLOME PRIETENII ARTELOR PARTENERI ȘI COLABORATORI LEGISLAȚIE UTILĂ ȘI REGULAMENTE APARIȚII ÎN PRESĂ CONCURSURI, FESTIVALURI, TABERE PROPRII IMAGINI ȘCOALA DE ARTE CLUJ
Prima pagină » Evenimente » DESCHIDEREA NOULUI AN EDUCAȚIONAL LA ȘCOALA DE ARTE CLUJ

DESCHIDEREA NOULUI AN EDUCAȚIONAL LA ȘCOALA DE ARTE CLUJ

Deschiderea noului an educațional la Școala de Arte Cluj, cu un reușit spectacol muzical-coregrafic!

Marți, 1 octombrie 2019, Școala Populară de Arte “Tudor Jarda” Cluj-Napoca și-a deschis din nou larg porțile, printr-un spectacol artistic și alte evenimente festive, legate de debutul anului educațional 2019 – 2020, anul aniversării a 65 de ani de la înființarea sa. La ora începerii evenimentului Sala “Șantier” era arhiplină, fiind prezenți numeroși cursanți, însoțiți de rude și prieteni, cu toții dornici  să urmărească un consistent spectacol de muzică ușoară, clasică, populară și jocuri populare, oferit – conform tradiției – de către dascălii școlii și cursanții din anii superiori. Aflat printre invitați, dl. Vákár István, vicepreședinte al Consiliului Județean Cluj, a primenit - cu apă adusă din râul Prut, de către o delegație din Republica Moldova, care a vizitat recent Clujul - stejarul sădit anul trecut de conducerea raionului Hâncești, înfrățit cu județul Cluj, care a onorat prin prezența sa Școala de Arte cu prilejul serbării Centenarului Marii Uniri.  Amfitrionul evenimentului a fost, ca-n atâtea rânduri, actorul Petre Băcioiu, expertul clasei de actorie. Spectacolul propriu-zis a debutat cu un microrecital de muzică clasică, oferit de către expertul clasei de canto clasic Tamara Prădan, acompaniată la pian de expert Olga Bordas, cu o piesă de inspirație folclorică, “Floricică de pe apă” de Tiberiu Brediceanu. A urmat formația "Cluj Tango”, alcătuită din experții Diana Crețu, Pedro Beretche - vioară, Olga  Bordas – pian și  Robert Indrei -  bandoneon cu piesele“Liber Tango”  de A. Piazzola și “La cumparsita”  de Gerardo Matos Rodrigues.

În pauza dintre primul și al doilea moment artistic au fost ținute câteva speech-uri, de către managerul Școlii de Arte Cluj, dl. Vasile Corpodean și dl. Vákár István Valentin, vicepreședintele Consiliului Județean Cluj. “Ați urmărit un microrecital de muzică și o să vă delectăm în continuare cu ea, azi când sunt mai multe aniversări: Ziua Internațională a Muzicii, intrarea în al șaizeci și cincilea an de existență al Școlii de Arte Cluj, înființată în 1954 - și tot azi e și Ziua Internațională a Vârstnicilor, cărora le dorim multă sănătate! Totodată azi începem un nou educațional, pe parcursul căruia vrem să vă facem multe bucurii artistice și-i mulțumim și d-lui  Vákár pentru că ne-a onorat cu prezența, asigurându-l că vom continua cu spectacolele organizate de noi”, a declarat dl. Vasile Corpodean. La rândul său, dl. vicepreședinte al Consiliului Județean Cluj a mărturisit, emoționat: “Vă mulțumesc pentru că existați, că ne încântați mereu și să știți că acest așezământ este una din instituțiile care fac cele mai bune spectacole. Vă iubesc mult, ca instituție, mă bucur că aveți posibilitatea de a crea plusvaloare și aceste valori culturale, cărora în câteva minute le vom înmâna diplome de absolvire. Iar cât mai avem puteri vom continua să vă sprijinim în activitatea dumneavoastră”! Apoi, dl. Vákár István a înmânat în mod festiv diplome de absolvire mai multor foști cursanți, gest îndelung aplaudat de public.

 A venit curând și momentul muzicii ușoare, cu piese interpretate cu o rară virtuozitate artistică de către cei doi experți ai clasei de canto muzică ușoară:  Cristina Tureanu cu piesa “De-ar fi să vii” (Alex. Vilmanyi/Roxana Popescu, 1986), acompaniată de prof. Mihai Ghircoiaș, pian și Nicoleta Todoroi –  cu “Dança da Solidão” (Marisa Monte, 1994), acompaniată la pian de Dima Belinski (AMGD - invitat special).

Următorul punct din program, desfășurat într-o nouă pauză între recitaluri, a  aparținut referentului de presă Sorin Grecu. Acesta a prezentat cea mai nouă producție tipărită a Școlii de Arte Cluj, “Making Of” nr. 9, care conține majoritatea activităților instituției, surprinse în fotografie de către Licinius Medan și organizate în cadrul unei reviste de referentul cultural Cătălina Pintea. A urmat luarea de cuvânt, emoționantă, a prof. Mihai Ghircoiaș, seniorul instituției, care a mărturisit, printre altele: “Sub semnul celor șaizeci și cinci de ani ai școlii, să ne gândim cu drag și cu bucurie și la următoarele decenii. Un pian de un asemenea nivel – cum deținem noi – are o speranță de viață de cincizeci de ani, iar o clădire cum avem încă treizeci și cinci, fără renovări, deci sunt toate premisele să așteptăm, fără emoții, să ajungem să sărbătorim și centenarul Școlii de Arte Cluj”!

Următorul moment muzical a aparținut  expertului clasei de improvizație jazz, acordeon și pian, Onișor Rodilă, care a interpretat magistral, la pian, piesa “Turnaround”.

Imediat după acest moment muzical, folclorul a fost cel care a preluat frâiele evenimentului, cu un recital consistent pregătit în cadrul Taberei muzicale de vară de la Albac, din 2019. Au delectat publicul clasele de canto și suflători – coordonate de expert Ioana Petran-Candrea, Ana Strîmturean și Petrică Pleșca, cu piese prezentate în următoarea ordine și distribuție: Suită instrumentală - clasa de saxofon, grup vocal – “Mă băgai la voi în casă”, Ioana Bucur – “M-am suit în dealul Clujului”, duet saxofoane, Olivia Giurgiu – “Mâine-i târgu la Albac”, Fabiana Cîmpean – “Bine-mi șade că-s codreancă”, Timeea Soporan – “Cine m-o dat dorului”, suită saxofoane, Andreea Coc – “Ceasul rău sau ceasul bun”, Sebastian Roman – “De cînd mama m-o făcut”, Ioana Bodea – “Mie cetera mi-i dragă”, Cântec de grup – “Peste mine trece un dor”, Alexandra Moldovan – “Măi bădiță ce-ai gîndit”, Teodora Martin – “Măi mîndrule, strugur bun”, Bogdan Găbudean – “Crești pădure și te-ndeasă” (doină), Monica Coroiu – “Am auzit de la moară”, duet saxofoane, Cântec de grup – “Ardealule colț de rai”.

Punctul culminant al spectacolului folcloric a fost atins de înșiși experții clasei de canto muzică populară, la rândul lor reputați soliști, care au smuls ropote de aplauze cu următoarele piese: Doru Sechei – “Trece-un general călare”, Ioana Petran-Candrea – “Eu îs fată din poiană”, Ioan Dordoi – “La un sat langă fîntînă”, Ana Strîmturean – “Săracile dragostile”. Finalul spectacolului a aparținut clasei de joc popular - parte a Ansamblului folcloric “Vatră de Dor”, instruită de expert Viorel Dragormir,  cu un “Joc de codru” – din evoluția căreia nu au lipsit elementele acrobatice și de virtuozitate. Merită subliniată, de asemenea, contribuția deosebită adusă la reușita spectacolului de către orchestra “Vatră de Dor”, a Școlii de Arte Cluj, coordonată de dl. Marius Moldovan, directorul adjunct al instituției. Iar după spectacol acesta a ținut să prezinte spectatorilor întregul corp profesoral al școlii, nu înainte de a menționa următorul fapt: “În acest spectacol, de data aceasta am încercat să ne facem văzuți, noi, cei care coordonăm cursurile și nu apărem de obicei pe scena Școlii de Arte. Totul, pentru că pe parcursul anului apare doar produsul muncii noastre, mai precis prestația cursanților pe care-i pregătim”.

Un nou început, cu dreptul, într-un an educațional pe care toată lumea din jurul acestei instituții-fanion a Clujului și-l dorește mai bogat și mai plin de realizări decât cel precedent…

 

DESCHIDEREA NOULUI AN EDUCAȚIONAL LA ȘCOALA DE ARTE CLUJ

DESCHIDEREA NOULUI AN EDUCAȚIONAL LA ȘCOALA DE ARTE CLUJ

DESCHIDEREA NOULUI AN EDUCAȚIONAL LA ȘCOALA DE ARTE CLUJ

DESCHIDEREA NOULUI AN EDUCAȚIONAL LA ȘCOALA DE ARTE CLUJ

DESCHIDEREA NOULUI AN EDUCAȚIONAL LA ȘCOALA DE ARTE CLUJ

DESCHIDEREA NOULUI AN EDUCAȚIONAL LA ȘCOALA DE ARTE CLUJ


Prima pagină | ADMITERE | Galeria "55" | Galeria ”ARTE” | Galeria "Carol Pop de Szathmari" | Evenimente | Revista ”ARTE” | BROȘURA "MAKING OF" | ANSAMBLUL FOLCLORIC “VATRĂ DE DOR” | Linkuri către instituții partenere | Contact