Școala Populară De Arte Tudor Jarda Cluj
SECȚIILE NOASTRE Prima pagină | ADMITERE | Galeria "55" | Galeria ”ARTE” | Galeria "Carol Pop de Szathmari" | Evenimente | Revista ”ARTE” | BROȘURA "MAKING OF" | ANSAMBLUL FOLCLORIC “VATRĂ DE DOR” | Linkuri către instituții partenere | Contact
EXAMENE - PROGRAMĂRI EXAMENE - REZULTATE ACTIVITĂȚI LUNARE REVISTA ARTE CATALOGUL ARTELOR NOU! CALENDAR CULTURAL OFERTĂ EDUCAȚIONALĂ IMAGINI MANIFESTĂRI CULTURALE MUZICĂ ARTE VIZUALE COREGRAFIE ARTĂ DRAMATICĂ PROIECTUL JOC POPULAR CLUJEAN SECȚII EXTERNE CERTIFICARE ISO, BUGET PROGRAME ANALITICE CURSURI DIPLOME PRIETENII ARTELOR PARTENERI ȘI COLABORATORI LEGISLAȚIE UTILĂ ȘI REGULAMENTE APARIȚII ÎN PRESĂ CONCURSURI, FESTIVALURI, TABERE PROPRII IMAGINI ȘCOALA DE ARTE CLUJ
Prima pagină » Evenimente » “RENASC ARTELE TRADIȚIONALE!” - APARIȚIE ÎN ZIARUL FĂCLIA

“RENASC ARTELE TRADIȚIONALE!” - APARIȚIE ÎN ZIARUL FĂCLIA

50 de clujence au participat la cursul gratuit de țesut-cusut organizat de Școala de Arte Cluj!

În perioada 6 – 10 mai 2019, timp de două ore pe zi sediul instituției de pe str. Fabricii de Zahăr nr. 51 din Cluj-Napoca a fost înțesat de zeci de doamne și domnișoare, originare din municipiu și împrejurimile sale. Toate dornice să dobândească, pentru început, noțiunile primare de țesut-cusut în cadrul cursului gratuit organizat de Școala de Arte Cluj-Napoca. Ca și în anii precedenți, această a X-a ediție a fost organizată de aceeași neobosită Elvira Gavriș, reputat meșter popular, membru al Academiei de Artă Tradițională de la Sibiu, coordonatoarea secțiilor țesut-cusut ale Școlii de Arte de la Cluj-Napoca, Răscruci, Cășeiu – Rugășești și Răchițele.

“Cursul s-a bucurat  de prezența a cincizeci de cursante, în marea lor majoritate din Cluj-Napoca – dar și din Apahida, Sălicea, Sânnicoară – dornice să cunoască tradiția și să învețe deocamdată lucrurile elementare din domeniu. Am încercat să le vorbesc despre costumul popular din Transilvania, le-am prezentat fotografii și pliante după care am trecut împreună la executarea unor puncte de cusut specifice zonei: tivul cu găurele, cruciulițe, cusătura peste fir. Am observant un interes destul de mare pentru acest meșteșug, rezultând din dorința cursantelor de a-și confecționa piese de port popular, atât pentru ele cât și pentru membrii familiei. Rezultatele obținute sunt mulțumitoare și sperăm să le fi trezit interesul pentru acest meșteșug pentru a le avea, la toamnă, cursante ale Școlii de Arte Cluj, la cursul nostru de bază”, ne-a declarat, în ultima zi a acestei activități, d-na expert Elvira Gavriș.

În sala “Tradiții” a instituției clujene de educație, locul unde se desfășoară cursul,  întâlnim doamne având cele mai diverse ocupații și vârste – de la o fetiță de zece ani, până la femei trecute  binișor de șaizeci. Abordăm, aproape la întâmplare, trei dintre cursante, iar acestea ne răspund cu amabilitate la întrebările puse. “Sunt de profesie administrator de imobile și am venit la acest curs ca să-mi reamintesc de modul cum se coase și să învăț totodată să-mi confecționez propria ie. Provin din Cubleșul Someșan și în copilărie, pe la serbările școlare, purtam haine populare făcute de mama. Iar acum, după cursul acesta, poate din toamnă o să încep și cursul “mare”, ca să învăț mai multe tehnici despre confecționarea costumului popular”, ne-a mărturisit, pentru început, Veronica Gădălean, o  cursantă în vârstă de 51 de ani.

O altă cursantă, în vârstă de 23 de ani, Cosmina Hornar, studentă, ne-a mărturisit la rândul său următoarele: “Sunt din Mediaș, județul Sibiu și pe lângă studiile de medicină veterinară pe care le urmez la Cluj-Napoca, sunt  interesată la maxim de acest curs, asta pentru că dintotdeauna mi-a plăcut lucrul manual, în ciuda faptului că niciun membru al familiei mele n-a avut tangență cu îndeletnicirea respectivă. Singura legătură cu portul popular am avut-o cu prilejul sărbătorilor de Paște când mergeam la biserică, la țară, și ne îmbrăcam toată familia în straie populare, eu în costumul bunicii. Acum , ajunsă la Cluj-Napoca, vreau să profit de oportunitățile acestui municipiu și să încep din toamnă cursul de țesut-cusut de la Școala de Arte – dacă-mi găsesc o “portiță” în program. Totodată, mi-aș dori ca această școală să organizeze mai des astfel de cursuri, dar și șezători, în diverse locații”.

Cea de-a treia cursantă intervievată, Mariana Peter, în vârstă de 51 de ani, de profesie contabil, încheie șirul mărturisirilor astfel: “Sunt din Cluj-Napoca și m-am prezentat la acest curs pentru că-mi place mult lucrul manual – și în special iile, care au revenit la modă – plus că am două fete și vreau să le confecționez câte o ie. Cursul mi s-a părut interesant, am învățat lucruri care pot fi dobândite doar de la specialiști precum doamna Gavriș. Sper să mă înscriu din toamnă la acest curs. Îmi amintesc de ia pe care o purtam când eram la grădiniță, confecționată de mama și visul meu este să-mi fac singură o asemenea ie, desigur, cu sprijinul doamnei Gavriș”.

Un alt element rezultat din acțiunea desfășurată în perioada 6-10 mai a lui 2019, decretat drept “Anul tradițiilor la Școala de Arte Cluj”: la Galeria “Arte” a instituției se va organiza o expoziție cu lucrările realizate în cadrul acestui curs gratuit, în data de 24 iunie 2019, de Ziua Internațională a Iei.

http://ziarulfaclia.ro/renasc-artele-traditionale/


“RENASC ARTELE TRADIȚIONALE!” - APARIȚIE ÎN ZIARUL FĂCLIA


Prima pagină | ADMITERE | Galeria "55" | Galeria ”ARTE” | Galeria "Carol Pop de Szathmari" | Evenimente | Revista ”ARTE” | BROȘURA "MAKING OF" | ANSAMBLUL FOLCLORIC “VATRĂ DE DOR” | Linkuri către instituții partenere | Contact