Școala Populară De Arte Tudor Jarda Cluj
SECȚIILE NOASTRE Prima pagină | ADMITERE | Galeria "55" | Galeria ”ARTE” | Galeria "Carol Pop de Szathmari" | Evenimente | Revista ”ARTE” | BROȘURA "MAKING OF" | ANSAMBLUL FOLCLORIC “VATRĂ DE DOR” | Linkuri către instituții partenere | Contact
EXAMENE - PROGRAMĂRI EXAMENE - REZULTATE ACTIVITĂȚI LUNARE TEORIA MUZICII ORARE REVISTA ARTE CATALOGUL ARTELOR NOU! CALENDAR CULTURAL OFERTĂ EDUCAȚIONALĂ IMAGINI MANIFESTĂRI CULTURALE MUZICĂ ARTE VIZUALE COREGRAFIE ARTĂ DRAMATICĂ PROIECTUL JOC POPULAR CLUJEAN SECȚII EXTERNE CERTIFICARE ISO, BUGET PROGRAME ANALITICE CURSURI DIPLOME PRIETENII ARTELOR PARTENERI ȘI COLABORATORI LEGISLAȚIE UTILĂ ȘI REGULAMENTE APARIȚII ÎN PRESĂ CONCURSURI, FESTIVALURI, TABERE PROPRII IMAGINI ȘCOALA DE ARTE CLUJ
Prima pagină » Evenimente » "PROIECTUL 100" - SPECTACOL COMUN SUSȚINUT DE ȘCOALA DE ARTE CLUJ ȘI ȘCOALA DE ARTE ZALĂU

"PROIECTUL 100" - SPECTACOL COMUN SUSȚINUT DE ȘCOALA DE ARTE CLUJ ȘI ȘCOALA DE ARTE ZALĂU

Școlile populare de arte din Cluj și Zalău, împreună de Centenar – și pentru prima oară într-un spectacol realizat în tandem !

Sala „Dialoguri europene” de la Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj a găzduit joi, 15 noiembrie un spectacol susținut de cursanți ai școlilor populare de artă din Cluj și Zalău! Evenimentul, consistent, cu o durată de aproape două ore, s-a desfășurat sub semnul Centenarului Marii Uniri, în încheierea “Proiectului 100”, inițiat de către Școala de Arte din Cluj, în 2016, și destinat colaborării cu instituțiile surori din municipiile aflate la 100 de kilometri de Cluj-Napoca: Zalău, Bistrița, Alba Iulia și Târgu Mureș. În deschiderea programului artistic, prezentat chiar de domnia sa,  managerul Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj, dl. Daniel Săuca a mărturisit: “Azi, școlile de arte din Cluj și Zalău sunt împreună, de Centenar. S-a discutat mult pe această temă: ce s-ar putea face cu ocazia acestui eveniment? Eu am zis: să ne vedem! Suntem la 80 de kilometri distanță de Cluj și merită să ne cunoaștem între noi și să cântăm împreună! Dl. Corpodean a avut acest proiect fain, „Proiectul 100” și a reușit să ne adune – pe noi, școlile aflate la o sută de kilometri de Cluj, capitala Ardealului, așa că azi încheiem acest proiect. Ca urmare, iată că de Centenar suntem împreună și facem ce știm mai bine, și anume să cântăm”!

Iar programul artistic al Școlii Populare de Arte și Meserii a Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj a confirmat spusele managerului său, prezentând, în fața publicului zălăuan un reușit spectacol muzical. Iar primul moment i-a aparținut unei cursante de la clasa de canto muzică ușoară, Alexia Haiduc  acompaniată de prof. Sergiu Chirilă, care a interpretat cu dramatism piesa “România (foaie verde plop uscatu)”, din repertoriul lui Adrian Daminescu. Au urmat mai multe piese instrumentale, din creația compozitorului clujean Sigismund Toduță - “Suita de cântece și dansuri”, interpretate la vioară de elevul Lucaci Iosiv, de la clasa prof. Chiroșca Alexandru, dar și piese de muzică clasică sau preclasică, interpretate la pian de Denisa Ember și Ardelean Ștefan, de la clasa prof. Zaha Florin, sau o piesă din repertoriul compozitoarei din Republica Moldova, Zlatan Tcaci, “Zi de sărbătoare”, interpretată la vioară de eleva Taloș Miriam (clasa Trăistaru Oxana). Totodată, au răsunat, frumos și alte piese instrumentale interpretate, la același instrument, de elevul Domokos Abel (clasa prof. Vid Mădălina) iar apoi, în tandem,  la pian și vioară de elevul Biriș Vlad împreună cu profesorul său, Albert Ionuț: o “Polcă” și “Pe picior de pe Barcău”.  Piesele s-au bucurat de un deosebit succes în rândul publicului, dovedind încă o dată capacitatea profesională a dascălilor mai sus menționați, dar și competența cu care șeful secției, d-na Marcela Domuța, îndrumă acrivitatea școlii. Tototdată, referindu-ne la istoricul său, subliniem faptul că Școala Populară de Arte și Meserii Zalău s-a înființat în 1976 iar din octombrie 2010 este secție a Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj, instituție a Consiliului Județean Sălaj.

A urmat, în continuare, spectacolul Școlii Populare de Arte „Tudor Jarda”, cu un program eminamente folcloric, susținut de un grup de cursanți, de la clasa de canto muzică populară a școlii – coordonați de experții Claudiu Ciotleuș, Ana Strîmturean și Ioana Petran. Au răsunat, splendid, în sala de spectacole a Centrului de Cultură și Arte din Zalău, renumitele piese patriotice “Hai să-ntindem hora mare”, “Basarbie frumoasă”, “Noi suntem români”, dar și alte superbe cântece din salba tezaurului folcloric național sau ardelenesc, interpretate – în grup sau la nivel solistic – de următorii cursanți: Roman Sebastian, Lazăr Cătălin, Popa Ovidiu, Tomoș Crina Mădălina, Feier Mădălina, Popa Ioana Alexandra, Coroiu Monica, Bodea Marinela, Bădulescu Simona, Hângan Cristina, Duprii Ilaria și Soporan Timea.  A urmat un alt grup, de data aceasta de soliști instrumentiști, de la clasa de instrumente de suflat -  coordonator expert Petrică Pleșca - cu o suită instrumentală din zona Ardealului. Aceștia merită și ei a fi menționați, evident pentru ca numele lor să rămână în memoria tiparului, mulți dintre ei fiind cursanți extrem de talentați, despre care în mod sigur se va mai auzi: Cristian Pui, Ionuț Bogdan Nicola, Hulujan Ionuț, Ilea Vlad, Stancalău Raul, Edy Domokoș, Pașcalău Daniel, Nimăt Rareș, Dura Bogdan, Stanciu Răzvan și Stan Bogdan. Spectacolul Școlii de arte Cluj a fost acompaniat, cu înalt profesionalism, așa cum se întâmplă la fiecare ieșire a sa în public,  de către Taraful „Vatră de Dor” – coordonator expert: Mihai Moroșan. Menționăm, de asemenea că regia spectacolului i-a aparținut directorului adjunct al instituției, dl. Marius Moldovan.

În încheierea spectacolului de suflet al clujenilor și sălăjenilor, au stârnit ropote de aplauze cele douăzeci de perechi, din cadrul grupei mici a Școlii de Arte și Meserii - și apoi grupa mare de joc popular a școlii, cu un “Dans de sub Codru” și ”Muiereasca – dansul socăcițelor”, joc specific acestei zone etnofolclorice. Amblele au fost interpretate, la înălțime, de cursantele anului II al clasei de dans popular instruite de coregrafii Doina și Anghel Dușcaș, după cum și cele ale piticilor din deschiderea miniprogramului, și ei instruiți de aceiași devotați coregrafi. Au completat, de asemenea, acest splendid spectacol al sălăjenilor solistele Domokos Antonia și Blaga Denisa, cu două piese din folclorul local.

Iar în momentul când i s-a oferit microfonul managerului clujenilor, dl. Vasile Corpodean, acesta a mărturisit, emoționat, publicului: “Vă mulțumesc pentru invitație și să știți că am străbătut cu drag drumul între Napoca și Porolissum. E pentru prima oară când Școala de Arte Cluj susține un spectacol la Școala de Arte și Meserii Zalău și azi am semnat un protocol de colaborare cu aceasta, pe cinci ani -  sperând să continuăm cu și mai mare spor acest lucru”. Apoi, gazdele, prin dl. manager Daniel Săuca, au oferit reprezentanților Clujului diplome de excelență, pentru “Proiectul 100” inițiat de aceștia pentru cinstirea Centenaruui. Iar clujenii le-au oferit, la rândul lor, gazdelor, câte un exemplar din volumul aniversar “Cartea de Aur a Centenarului Marii Uniri”.


Prima pagină | ADMITERE | Galeria "55" | Galeria ”ARTE” | Galeria "Carol Pop de Szathmari" | Evenimente | Revista ”ARTE” | BROȘURA "MAKING OF" | ANSAMBLUL FOLCLORIC “VATRĂ DE DOR” | Linkuri către instituții partenere | Contact