Școala Populară De Arte Tudor Jarda Cluj
SECȚIILE NOASTRE Prima pagină | ADMITERE | Galeria "55" | Galeria ”ARTE” | Galeria "Carol Pop de Szathmari" | Evenimente | Revista ”ARTE” | BROȘURA "MAKING OF" | ANSAMBLUL FOLCLORIC “VATRĂ DE DOR” | Linkuri către instituții partenere | Contact
EXAMENE - PROGRAMĂRI EXAMENE - REZULTATE ACTIVITĂȚI LUNARE REVISTA ARTE CATALOGUL ARTELOR NOU! CALENDAR CULTURAL OFERTĂ EDUCAȚIONALĂ IMAGINI MANIFESTĂRI CULTURALE MUZICĂ ARTE VIZUALE COREGRAFIE ARTĂ DRAMATICĂ PROIECTUL JOC POPULAR CLUJEAN SECȚII EXTERNE CERTIFICARE ISO, BUGET PROGRAME ANALITICE CURSURI DIPLOME PRIETENII ARTELOR PARTENERI ȘI COLABORATORI LEGISLAȚIE UTILĂ ȘI REGULAMENTE APARIȚII ÎN PRESĂ CONCURSURI, FESTIVALURI, TABERE PROPRII IMAGINI ȘCOALA DE ARTE CLUJ
Prima pagină » Evenimente » SPECTACOL DE DESCHIDERE A ANULUI EDUCAȚIONAL 2018-2019

SPECTACOL DE DESCHIDERE A ANULUI EDUCAȚIONAL 2018-2019

Spectacol artistic și plantarea unui stejar din Republica Moldova, la deschiderea noului an educațional de la Școala de Arte Cluj!

Anul educațional 2018 – 2019 a debutat în forță luni, 1 octombrie, la Școala Populară de Arte „Tudor Jarda” Cluj! Totul, în prezența unui public de zile mari, alcătuit din cursanți și rudele acestora, precum și din oaspeți aleși sosiți din Raionul Hîncești, Republica Moldova, raion înfrățit cu județul Cluj! La invitația Consiliului Județean și a Școlii de Arte au fost prezenți d-na Vera Tănase Pătrașcu, vicepreședintele Consiliului Raional Hîncești, d-na Valentina Tonu, șefa Direcției Învățământ a raionului și dl. Ioan Tulbu, șeful Direcției Cultură și Turism Hîncești. Personalități care, pe parcursul manifestării, au rostit cuvinte emoționante referitoare la relațiile dintre instituția clujeană și Raionul Hîncești, iar la plantarea stejarului – provenind dintr-o pepinieră de lângă Prut – d-na Vera Tănase Pătrașcu a mărturisit emoționată că gestul simbolic, acela de sădire a unui stejar în curtea Școlii de Arte Cluj, reprezintă „încercarea noastră de a repara ceea ce timpul și istoria au deteriorat, și anume să ne apropie din nou, pentru ca generația de azi să așeze lucrurile în cursul lor firesc”.  „Nu știu în ce măsură posibilitățile noastre ne vor permite s-o facem, dar vom încerca să aducem frunză lângă frunză, piatră lângă piatră, brazdă lângă brazdă pentru ca hotarele să ni se apropie. Nu știu dacă vom reuși, dar sunt convinsă că de la vorbe a venit vremea faptei și a construcției podului unirii noastre”, a mai adăugat domnia sa. În replică, mulțumind, managerul instituției gazdă, dl. Vasile Corpodean, a mărturisit că este emoționat și bucuros ca, după cei zece ani de lucrări de renovare a clădirii și curții Școlii de Arte Cluj, să vadă grădina înnobilată cu un stejar adus de pe malul Prutului.

Apoi, în Sala „Șantier”, neîncăpătoare pentru cele câteva sute de spectatori aflați în sală – pe locuri și în picioare - a început spectacolul artistic, prezentat de actorul Petre Băcioiu și coordonat de profesorul Mihai Ghircoiaș. Primul moment artistic a fost cel de muzică clasică și a reprezentat o adevărată dovadă de virtuozitate, fiind susținut de următorii dascăli: expert Andras Moldovan, chitară clasică - El Ultimo tremolo (Augustin Barrius Mangoré), expert Elisei Mureșan, pian – Improvizație de toamnă (compoziție proprie), expert Silvia Codrescu, canto&Olga Bordas, pian - Încerc de dor să zbor (Henry Purcell I Attempt   from love's sickness to fly), expert Diana Crețu, vioară &Olga Bordas, pian - Salut d'Amour (Edward Elgar). A urmat un prim moment festiv, cel de acordare din partea gazdelor a diplomelor și medaliilor “Prietenii Artelor” mai multor persoane care au contribuit, pe parcursul timpului, la reușita acțiunilor instituției. Prilej cu care un alt oaspete de seamă din Republica Moldova, dl. Ioan Tulbu a făcut următoarele considerații: “Vreau să vă mărturisesc faptul că prin natura funcției pe care o dețin am participat la multe inaugurări a multor instituții de educație și cultură, dar pentru prima oară la cea a dumneavoastră și sunt încântat de ceea ce văd aici. Anul educațional pe care-l inaugurăm azi e deosebit pentru că el corespunde cu Centenarul Unirii, și vreau să cred că anul în curs va aparține și celor două state românești – România și Republica Moldova – iar sădirea acestui stejar e pas în realizarea acestei uniri”. La rândul său, d-na Valentina Tonu a reiterat ideea antevorbitorului său: “Am revenit la Cluj-Napoca grație invitației d-lui manager Vasile Corpodean, dar și mânată de o dragoste aparte pentru dumneavoastră, frații noștri de dincolo de Prut. Sosirea noastră a coincis cu debutul anului academic, cu Centenarul Marii Uniri și cu sădirea acestui stejar despre care avem speranța că va rămâne un simbol ce va dăinui și ne va apropia. Acest arbore va trebui să-l îngrijim, să-l udăm mai des și să aducem încoace, în România și vlăstarii neamului nostru, copiii pe care-i are în grijă instituția noastră”!  

 A venit apoi vremea concertului de  muzică ușoară, instrumentală, susținut de Formația “Clussium”, coordonată de instructor Rareș Suciu, cu piesa Grooves (compoziție proprie, cu Vlad Vancea-chitară solo, Petruș Denisa-chitară bas),răsplătită cu ropote de aplauze de către auditoriu. A urmat o nouă “rundă” de premieri, cu distincția “Prietenii artelor”, prilejuind urcarea pe scenă a mai multor sărbătoriți, printre care a  taragotistului Vasile Chiorean, component al Tarafului “Vatră de Dor” dar și a jurnalistului Cosmin Puriș, reprezentantul cotidianului “Făclia” – singura publicație clujeană cu o pagină culturală permanentă – căruia i s-a decernat acest premiu “pentru extraordinara colaborare a cotidianului cu Școala de Arte Cluj, de-a lungul timpului”. Apoi, d-na Felicia Răcean, coordonatorul claselor de arte vizuale ale secțiilor externe Turda și Câmpia Turzii a vernisat expoziția “Lemn á la Cluj”, realizată cu prilejul Taberei de pictură, desfășurată în perioada 7 – 10 iulie 2018 și care putea fi admirată în Galeriile “Brâncuși” și “Chipurile Clujului”.  În continuare, a urmat un excepțional moment de jazz, susținut de expert Onișor Rodilă, la pian și acordeon, acesta constând la început dintr-o  piesă din creația lui Johnny Răducanu și apoi din lucrarea Un țigan avea o casă  (după Maria Tănase), acompaniat fiind de SPA JAZZ BAND.

Curând, a sosit și momentul microrecitalurilor vocale, prezentate de prof. Mihai Ghircoiaș și susținute, cu talent, de Luissa Maino&Ștefan Suciu (clasa expert Cristina Pătrașcu Nagy) – Ochii tăi (Holograf),  de  expert Cristina Pătrașcu Nagy - Dacă te-am mințit cândva (Virgil Popescu/Angel Grigoriu, expert Tunde Petrovici, canto, acompaniată de prof. Mihai Ghircoiaș la pian,  cu piesa Memories (Cats, Andrew   Lloyd Weber) , Gheorghe Nechiti (clasa expert Tunde Petrovici) – De-aș avea (Anatol Chiriac/Mihai Eminescu), Maria Suciu & Gergely Tamas (clasa expert Tunde Petrovici) - Rămâi cu bine (Alex Cotoi&Delia Matache). De menționat, toate momentele au fost acompaniate de formația RECOVERED condusă de expert Rareș Suciu,  cu Rareș Suciu - baterie, Denisa Petruș - chitara bas, Larisa Dodea și Vlad Vancea – chitară, Gergely Tamas – pian.

 

Introducerea momentului următor, concertul de muzică populară, i-a aparținut în continuare d-lui Marius Moldovan, directorul adjunct al Școlii de Arte Cluj, care a înmânat diplome de absolvire mai multor absolvenți ai claselor de canto muzică populară și joc popular, felicitându-i pe aceștia. De asemenea, până la începutul mult așteptatului spectacol folcloric a avut loc și prezentarea numărului 8 al revistei ilustrate MAKING OF - conținând prezentarea activităților cultural-educaționale din anul educațional 2017 -2018 – făcută de Sorin Grecu, referentul de presă al instituției. A urmat, în sfârșit, o adevărată desfășurare de forțe folclorice, aplaudată cu căldură de către public, într-un concert realizat deopotrivă de experți, soliști vocali și cursanți ai Taberei muzicale de toamnă, 2018. Așadar, recitalul a fost susținut de către următorii protagoniști, cu piesele: grup vocal - Hai să-ntindem Hora mare, Ovidiu Goia (clasa taragot expert Petrică Pleșca) - M-o făcut mama ficior (țarină), Simona Bădulescu (clasa expert Claudiu Ciotleuș) - Lasă Doamne dragostea, Cătălin Lazăr (clasa expert Ana Strîmturean) - Lasă Doamne vremea bună, expert Ioana Petran - Câte  doruri am purtat, expert Felix Gălan - S-o trudit părinții mei, expert Claudiu Ciotleuș - Pân’ la 40 de ani, expert Ana Strîmturean - La cetera din lemn ales (Năsăud), grup vocal - Noi suntem români. A acompaniat, cu binecunonoscuta-i virtuozitate, Taraful  VATRĂ DE DOR, condus de Mihai Moroșan (cu Mihai Moroșan - țambal, Ionică Răzăilă-acordeon, Marius Moldovan – vioară, Ruben Bolea - contrabas, Viorel Negrea-braci, Vasile Chiorean-taragot). Iar momentul folcloric s-a încheiat cu un dans popular susținut de Ansamblul Cununa Someșană (Florești-Cluj), îndrumător expert Dinu Ban.

Iar la finalul acestor rânduri, o frază rostită de unul dintre oaspeții Școlii de Arte, d-na Vera Tănase, poate rezuma simplu și firesc evenimentul înălțător, desfășurat pe durata a trei ore în prestigioasa instituție clujeană de educație și cultură: “Să fim mai omenoși – și să ne omenim prin tot ce facem și cinstim”! 

 Sorin Grecu

 

SPECTACOL DE DESCHIDERE A ANULUI EDUCAȚIONAL 2018-2019

SPECTACOL DE DESCHIDERE A ANULUI EDUCAȚIONAL 2018-2019

SPECTACOL DE DESCHIDERE A ANULUI EDUCAȚIONAL 2018-2019

SPECTACOL DE DESCHIDERE A ANULUI EDUCAȚIONAL 2018-2019

SPECTACOL DE DESCHIDERE A ANULUI EDUCAȚIONAL 2018-2019

SPECTACOL DE DESCHIDERE A ANULUI EDUCAȚIONAL 2018-2019             

 


Prima pagină | ADMITERE | Galeria "55" | Galeria ”ARTE” | Galeria "Carol Pop de Szathmari" | Evenimente | Revista ”ARTE” | BROȘURA "MAKING OF" | ANSAMBLUL FOLCLORIC “VATRĂ DE DOR” | Linkuri către instituții partenere | Contact