|  Revista ARTE |   ORAR   |  CASERIE ONLINE |
|   CONCURS - Posturi vacante   |   PARTENERI   | OLD SITE   | 

EXPOZIȚIA COMEMORATIVĂ “ILIE LEANDRU MARIȘ”, LA GALERIA ARTE

Vernisajul expoziţiei postume de pictură Ilie Leandru Mariş – Galeria „Arte”, 8 noiembrie 2019

Lume multă şi bună, vineri 8 noiembrie 2019, la Galeria „Arte” a Şcolii Populare de Arte „Tudor Jarda” , de pe strada  Vasile Alecsandri nr.1 din Cluj-Napoca (vis a vis de Primăria municipiului) la vernisajul expoziţiei unui pictor iubit al Clujului, Ilie Leandu Mariş, decedat în anul 2009, la vârsta de 35 de ani. În deschidere, dl. Vasile Corpodean, managerul instituţiei organizatoare a mărturisit împrejurările în care a aflat de creaţia pictorului dispărut în urmă cu zece ani şi motivul organizării expoziţiei postume Ilie Leandru Mariş: „A fost o pură întâmplare această întreprindere, începută în urmă cu nouă-zece luni, după o vizită făcută prin judeţ, când am ajuns, împreună cu sora mea, la Coasta, la mormântul lui – şi acolo am aflat că sunt zece ani de la decesul său. Eu nu l-am cunoscut pe artist dar familia mea şi prietenii săi mi-au povestit multe despre el, aşa că am simţit că este obligaţia mea, ca director al unei şcoli de arte, să fac tot ce pot în acest an comemorativ,  pentru a-l aminti şi a-i păstra memoria, în  prima expoziţie de acest tip pe care o organizează Şcoala de Arte Cluj”. Apoi, dl. Corpodean a descris periplul său prin Maramureş, unde a întâlnit-o pe mama pictorului  şi modul în care reuşit să organizeze – împreună cu ea şi prietenii artistului – această expoziţie.

A urmat cuvântul referentului de presă al instituţiei, Sorin Grecu, iar acesta a descris, la rândul său, periplul său documentaristic dinainte de expoziţie, mai ales refacerea din piese de puzzle a vieţii artistului şi transcrierea acesteia într-un reportaj de presă, precum şi parcursul său prin judeţ – care a însemnat fotografierea lucrărilor bisericeşti ale lui Iliuţă, aflate în bisericile din Gădălin – com. Jucu şi Sava – com. Palatca, înşirate acum pe peretele principal al expoziţiei. De asemenea, printre multe amănunte legate de biografia şi de parcursul artistic al pictorului, Sorin Grecu a arătat că, probabil, Iliuţă a plecat atât de devreme dintre noi pentru că Dumnezeu l-a iubit mult de tot, acum  acesta aflându-se  în rai alături de El şi de tatăl său, preotul-paroh din Coasta – leagăn fiindu-i, în fragedă pruncie, altarul bisericii unde părintele său slujea .

A  sosit curând şi momentul speech-ului pictorului şi profesorului Viorel Nimigeanu, de la Universitatea de Arte şi Design Cluj-Napoca  – unul din mentorii lui Iliuţă din facultate, alături de regretaţii profesori Alexandru Chira, Florin Maxa şi Gheorghe Arion. Nimigeanu a fost cel care, pe lângă învăţătura şi căldura sufletească oferită i-a sponsorizat şi  materialele cu care tânărul artist şi-a conceput lucrarea de licenţă.  Din vasta şi documentata expunere a profesorului am distins următoarea idee, tulburătoare: „El dintotdeauna a fost un refulat în artă, aflat în război cu societatea: introvertit, discret, receptiv şi sensibil la tot ce se întâmpla în jurul său. Cea mai grea artă a comunicării e tăcerea şi Iliuţă cunoştea arta tăcerii. Dar lumea nu l-a înţeles şi, din păcate, drumul lui a fost scurt. Al unora este până la 35 de ani, vârstă la care ei şi-au revărsat deja talentul şi geniul, alţii – cei longevivi – încep să „zboare” abia după 45- 50 şi sunt lucizi şi în formă maximă până-n ultima zi a vieţii lor. Iliuţă a făcut parte din prima categorie, din păcate. Vă daţi seama ce crudă a fost despărţirea de noi, un om atât de talentat să fie chemat la Domnul la doar 35 de ani ”!

Cuvântul de final al evenimentului i-a aparţinut d-nei Ioana Mariş, mama artistului – îmbrăcată de la moartea acestuia numai în haine cernite – care a mărturisit asistenţei că, văduvă fiind din 2005, din momentul fatidic al dispariţei lui Iliuţă  îşi trăieşte bătrâneţea de una singură. Referindu-se la decesul fiului său, a mărturisit că în noaptea în care  acesta a fost dus la spital a simţit o durere atroce în piept, aşa cum se petrece înainte de un eveniment rău prevestitor, fiind convinsă că i s-a întâmplat ceva lui Iliuţă. Iar faptul că astăzi Şcoala de Arte îi organizează pictorului o expoziţie postumă  îi aduce  o mare alinare, fiind încântată şi de faptul că foarte curând tablourile acestuia vor înnobila, permanent, Căminul Cultural „Ilie Călian” din Coasta, comuna Bonţida (localitatea unde familia a trăit şi şi-a desfăşurat o bună bucată de timp activitatea), prin generozitatea Laurei Pop, care donează o serie de lucrări realizate de Ilie Leandru. Vernisajul a conţinut şi un moment muzical,  compus din trei piese, interpretate magistral la pian şi vioară de Olga Bordas şi Diana Creţu, experte ale Şcolii de Arte Cluj: „Sometimes When It Rains” şi „Aria” de Rolf Rovland şi „Chiquilin de Bachin”, de Astor Piazzola.

Expoziţia va putea fi vizitată, timp de o lună de zile, de luni până vineri, între orele 13.00 -19.00. Intrarea este liberă.