Școala Populară De Arte Tudor Jarda Cluj
SECȚIILE NOASTRE Prima pagină | ADMITERE | Galeria "55" | Galeria ”ARTE” | Galeria "Carol Pop de Szathmari" | Evenimente | Revista ”ARTE” | BROȘURA "MAKING OF" | ANSAMBLUL FOLCLORIC “VATRĂ DE DOR” | Linkuri către instituții partenere | Contact
EXAMENE - PROGRAMĂRI EXAMENE - REZULTATE ACTIVITĂȚI LUNARE REVISTA ARTE CATALOGUL ARTELOR NOU! CALENDAR CULTURAL OFERTĂ EDUCAȚIONALĂ IMAGINI MANIFESTĂRI CULTURALE MUZICĂ ARTE VIZUALE COREGRAFIE ARTĂ DRAMATICĂ PROIECTUL JOC POPULAR CLUJEAN SECȚII EXTERNE CERTIFICARE ISO, BUGET PROGRAME ANALITICE CURSURI DIPLOME PRIETENII ARTELOR PARTENERI ȘI COLABORATORI LEGISLAȚIE UTILĂ ȘI REGULAMENTE APARIȚII ÎN PRESĂ CONCURSURI, FESTIVALURI, TABERE PROPRII IMAGINI ȘCOALA DE ARTE CLUJ
Prima pagină » APARIȚII ÎN PRESĂ » “Spectacol de succes la Tabăra Muzicală de Vară a Școlii de Arte Cluj-Napoca, iulie 2019, ediția I - stațiunea Muntele Băișorii” - Apariție în ariesnews.ro

“Spectacol de succes la Tabăra Muzicală de Vară a Școlii de Arte Cluj-Napoca, iulie 2019, ediția I - stațiunea Muntele Băișorii” - Apariție în ariesnews.ro

Spectacol de succes la Tabăra Muzicală de Vară a Școlii de Arte Cluj-Napoca, iulie 2019, ediția I - stațiunea Muntele Băișorii

Școala Populară de Arte ,,Tudor Jarda” Cluj-Napoca, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Cluj, a organizat în perioada 8 – 12 iulie 2019, în stațiunea Muntele Băișorii, Tabăra muzicală de vară, ediția I, având ca temă un gen care se bucură de o mare popularitate, muzica de petrecere.

Spectacolul din seara zilei de joi 11 iulie, din ajunul închiderii acesteia, a avut loc în sala de conferințe a hotelului ,,Alpin”, locul unde cursanții Școlii de Arte Cluj au și exersat, din greu, repertoriul stabilit de coordonatori, timp de patru zile.

,,Am început taberele muzicale, de mai multe genuri, în anul 2012 - și ne aflăm, practic, la cea de-a paisprezecea ediție a unei astfel de activități. Și, ținând cont de faptul că anul 2019 a fost desemnat drept ,,Anul tradițiilor populare la Școala de Arte Cluj-Napoca”, tema acestei tabere este muzica de petrecere, mai precis, muzica pe care interpreții vocali și instrumentali o abordează în cadrul unor evenimente, cum ar fi: nunți, botezuri, etc. Cei care absolvă cursurile noastre de canto sau instrumente muzicale obțin o diplomă, care atestă calitatea lor de cunoscători ai domeniului pe care l-au ales: muzică populară, ușoară sau clasică. În contextul organizării taberei amintite regăsim și această formă de exprimare artistică, muzica de petrecere, care completează dezvoltarea celor implicați în curs, făcându-i capabili să performeze în cadrul evenimentelor la care vor participa mai târziu, ca artiști, după absolvire”, a declarat, referitor la această nouă acțiune a Școlii de Arte Cluj, directorul adjunct al instituției dl. Marius Moldovan.

În ceea ce privește modul efectiv de lucru al organizatorilor taberei, acesta s-a desfășurat astfel: în prima sa parte au fost create două ateliere distincte - unul în domeniul instrumental și altul în cel al cântului vocal, iar în cea de-a doua parte s-a produs îmbinarea și conlucrarea celor două ateliere. Totul, pentru a crea, la final, momentele artistice mult dorite, în cadrul spectacolului de evaluare a muncii cursanților, ce urma să se desfășoare în seara de joi, 11 iulie.

Înainte de începutul reprezentației – la care au asistat și numeroși localnici – profesorul Mihai Ghircoiaș, unul dintre cei care au asigurat acompaniamentul cursanților pe parcursul taberei muzicale, a declarat următoarele: ,,A fost o pregătire intensă și pasionată pentru un repertoriu de petrecere, potrivit unei bune audiții. Acesta a fost gândit din prima zi a taberei, pot zice că pentru fiecare voce în parte. Suflătorii de la clasa d-lui expert Petrică Pleșca au intervenit admirabil la fiecare melodie cântată. Practic, pe parcursul taberei, au fost câte trei repetiții pe zi, iar doamna expert Ana Strîmturean a reușit admirabil să ne ofere scurte potpuriuri din felurite melodii populare de petrecere, astfel că prima ediție a acestui gen mai special de tabără a fost, în opinia mea, o reușită deplină - care se cere continuată”.

La rândul său, d-na expert Ana Strîmturean a mărturisit, printre altele: ,,În cele patru zile de muncă eficientă din tabără au participat opt soliști vocali și opt instrumentiști, cursanți ai școlii, cei mai mulți fiind pentru prima dată într-o asemenea tabără. Și aceasta mi-a părut cu adevărat folositoare pentru că unii au considerat că nu lucrează un an întreg din punctul de vedere al repertoriului cât asimilează pe parcursul celor câteva zile, perioada în care au exersat la Muntele Băișorii. Și-n plus, vorbind de tematica abordată aici, dacă unii dintre ei dacă nu reușesc în muzica tradițională se îndreaptă, așa cum e și firesc, spre cea de petrecere. Cert este, însă, un lucru: tot mai mulți tineri vin în ultima perioadă spre Școala de Arte Cluj pentru a porni pe drumul artei”!

Curând, spectacolul, prin desfășurarea sa - al cărui amfitrion a fost prof. Mihai Ghircoiaș - a confirmat forța interpretativă a soliștilor vocali pregătiți de d-na Ana Strîmturean și a instrumentiștilor coordonați de dl. Petrică Pleșca. Totodată, orchestra din care a făcut parte dl. Marius Moldovan, directorul adjunct al instituției și Florin Moldovan a fost cea care a acompaniat, cu mult profesionalism, piesele prezentate de către cursanți. Astfel, cei care au evoluat pe scenă sunt: Domokos Eduard, Vlad Ilea, Nicola Bogdan, Andrei Pașcalău, Nicolae Pop Boncea, Bogdan Stan, Raul Stancalău, Darius Tomoș, Ioana Bucur, Fabiana Maria Cîmpean, Iulia Cirebea, Andreea Raluca Coc, Bogdan Găbudean, Lidia Moholea, Ovidiu Stan și Rafila Gabriela Varga Sava. Iar managerul Școlii de Arte, dl. Vasile Corpodean a afirmat, în discursul său de final de tabără: ,,Vă mulțumesc, celor prezenți în sală, pentru că v-ați deplasat aici ca să-i vedeți pe cursanții noștri și nici n-o să vă vină să credeți când, peste ani, veți constata ce evoluție au înregistrat aceștia”!

În ton cu șeful instituției organizatoare, câțiva spectatori din rândul publicului au confirmat și ei buna evoluție a tinerilor soliști vocali și instrumentiști. De pildă, mama unui cursant, Niculina Boncea, a mărturisit, la rândul său, impresionată: ,,Băiatul meu, Nicolae este cursant la clasa de saxofon, iar bunicul lui – respectiv tatăl meu – a cântat și el la acest instrument. Feciorul meu, pe când avea doar doi ani i-a furat, efectiv, cutia cu instrumentul muzical ca să-l ducă acasă, spunând că vrea să devină saxofonist. La patru ani l-am înscris la cursul de pian, însă acest instrument nu i-a plăcut și de la opt ani a făcut clarinet. Până la urmă a realizat că tot saxofonul îi este mai drag, așa că a avut loc întâlnirea cu dl. expert Petrică Pleșca, sub a cărui îndrumare sper că pasiunea lui va fi fructificată“.

De asemenea, dl. Iacob Câmpean – ,,Biță”, salvamontist în zona Muntelui Băișorii afirmă, încântat de spectacolul de care a avut parte: ,,Sunt de serviciu acuma iar familia Domokos are nepotul, pe Eduard, la Școala de Arte din Cluj-Napoca. Acesta este unul dintre cei pe care eu i-am învățat să schieze, de mic copil, și totodată e și un mare iubitor – atât al muntelui, cât și al saxofonului. Cât despre seara de astăzi, mi s-a părut formidabilă pentru că toți cei care s-au ocupat de spectacol sunt oameni cu adevărat deosebiți și sufletiști.” Iar tânărul Edi a declarat: ,,Patru ani am tot cântat la orgă și cu vocea – și nu-mi plăcea prea mult acest lucru. Apoi am găsit un clarinet vechi de la bunicul și suflând în el am văzut că am ureche muzicală. Iar, până la urmă, tata mi-a cumpărat saxofon și am ajuns în clasa de instrumente de suflat de la Școala de Arte. Vreau să ajung un om mare și realizat – în special prin dobândirea măiestriei la acest instrument”.

Un alt tânăr, Ovidiu Stan - care a impresionat sala prin vocea lui - a mărturisit, emoționat și el, la culme: ,,Eu am început cu vioara, am învățat șapte ani acest instrument, dar între timp mi-am descoperit vocea și actualmente am ajuns la credința că ea, pe lângă faptul că este o completare a viorii, e și o cale de a comunica și a mă înțelege cu oamenii.”

La rândul său, cursantul Bogdan Găbudean a nuanțat afirmația interlocutorului precedent: ,,Oricum, Școala de Arte este un loc unde tot timpul ai ceva nou de învățat și unde știu că ascultând sfatul dascălilor mei voi ajunge să stăpânesc arta cântului”. De asemenea, noul armonist al Școlii de Arte, Florin Moldovan, a ținut să sublinieze bucuria de a face parte dintr-un asemenea colectiv de elită: ,,Sunt aici din 9 mai 2019 vreau să fac muzică pentru că îmi face plăcere să fiu un component al echipei – și simt că la Școala de Arte se poate face meserie. E un lucru cu totul special pentru mine, chiar dacă implică foarte multă muncă”!

Iar fraza rostită la finalul spectacolului, de către dl. profesor Mihai Ghircoiaș, omul cu cea mai mare vechime din Școala de Arte, reflectă marele progres înregistrat de către instituție în ultimii ani: ,,O asemenea tabără reprezenta, din 1956 până în 2012, o adevărată utopie, ceva de neconceput! Și iată-ne astăzi ajunși la cea de-a paisprezecea ediție, fiind limpede că acești tineri talentați vor ajunge peste doi-trei ani pe scenă, împreună cu visul lor, concret, acela de a ajunge artiști consacrați”!


https://www.ariesnews.ro/citeste-articol/spectacol-de-succes-la-tabara-muzicala-de-vara-a-scolii-de-arte-cluj-napoca-iulie-2019-editia-i-statiunea-muntele-baisorii


Prima pagină | ADMITERE | Galeria "55" | Galeria ”ARTE” | Galeria "Carol Pop de Szathmari" | Evenimente | Revista ”ARTE” | BROȘURA "MAKING OF" | ANSAMBLUL FOLCLORIC “VATRĂ DE DOR” | Linkuri către instituții partenere | Contact