Școala Populară De Arte Tudor Jarda Cluj
SECȚIILE NOASTRE Prima pagină | ADMITERE | Galeria "55" | Galeria ”ARTE” | Galeria "Carol Pop de Szathmari" | Evenimente | Revista ”ARTE” | BROȘURA "MAKING OF" | ANSAMBLUL FOLCLORIC “VATRĂ DE DOR” | Linkuri către instituții partenere | Contact
EXAMENE - PROGRAMĂRI EXAMENE - REZULTATE ACTIVITĂȚI LUNARE REVISTA ARTE CATALOGUL ARTELOR NOU! CALENDAR CULTURAL OFERTĂ EDUCAȚIONALĂ IMAGINI MANIFESTĂRI CULTURALE MUZICĂ ARTE VIZUALE COREGRAFIE ARTĂ DRAMATICĂ PROIECTUL JOC POPULAR CLUJEAN SECȚII EXTERNE CERTIFICARE ISO, BUGET PROGRAME ANALITICE CURSURI DIPLOME PRIETENII ARTELOR PARTENERI ȘI COLABORATORI LEGISLAȚIE UTILĂ ȘI REGULAMENTE APARIȚII ÎN PRESĂ CONCURSURI, FESTIVALURI, TABERE PROPRII IMAGINI ȘCOALA DE ARTE CLUJ
Prima pagină » Evenimente » „ÎNSEMNĂRI CROMATICE” EXPOZIȚIE DE PICTURĂ IULIANA POP LA GALERIA „ARTE” A ȘCOLII DE ARTE CLUJ

„ÎNSEMNĂRI CROMATICE” EXPOZIȚIE DE PICTURĂ IULIANA POP LA GALERIA „ARTE” A ȘCOLII DE ARTE CLUJ

Un eveniment deosebit a avut loc în data de 26 iunie 2019, la Galeria „Arte” a Școlii Populare de Arte „Tudor Jarda” Cluj, respectiv vernisajul lucrărilor doamnei Pop Iuliana, artist plastic și Președinte al Asociației Artiștilor Plastici din Câmpia Turzii.

Absolventă  a Școlii de Arte, specializarea Pictură, promoția 2008 și proaspăt absolventă a specialității Tehnici în pictură, doamna Pop Iuliana a prezentat, organizat și participat la numeroase evenimente cultural - artistice, a publicat articole pe teme artistice în reviste de specialitate, a fost premiată și a primit distincții de recunoaștere a meritelor în promovarea artei și a promovat deschiderea secției externe de pictură, grafică și arte decorativă la Câmpia Turzii a Școlii de Arte Cluj.

În ceea ce privește activitatea expozițională, artista a avut două expoziții personale, în anul 2008, la Palatul Cultural „Ionel Floasiu” Câmpia Turzii și în anul 2018, la Biblioteca Municipală „Teodor Murășanu” Turda, dar și peste 180 de participări la expoziții colective.

În deschiderea vernisajului a luat cuvântul domnul manager Vasile Corpodean, care a conturat în câteva fraze personalitatea artistei și colaborarea frumoasă care există între Școala de Arte și doamna Pop Iuliana. În deschidere a vorbit și doamna expert Felicia Răcean, care a subliniat în câteva linii universul plastic al artistei. Merită reținut un fragment din discursul doamnei Pop Iuliana „Am vrut să surprind pe pânză frumusețea și strălucirea naturii, fragilitatea și delicatețea florilor, precum și frânturi din tot ceea ce-mi bucură sufletul și mă aduce mai aproape de liniște și de starea de grație și inefabil a artei” Expoziția însumează un număr de douăzeci și cinci de lucrări, realizate în ulei și acril, pe diverse teme: peisaj, naturi statice, pictură figurativă și flori.

Artista expune inclusiv lucrări din prima etapă de creație, influențată fiind de opera pictorilor români, unde coloritul grav, forța și expresivitatea tușelor în natura statică, amintesc de Petrașcu.

Artista redă, prin temele propuse, bucuria vieții în peisaje, interpretând lumina în nuanțe calde. Tonurile grave, nuanțele de brunuri, ocruri și verde sunt regăsite în peisajele artistei, în elementele din natură. O lucrare impresionantă este intitulată „Iubitori de maci”, temă în care se simte influența impresioniștilor în arta sa. Interpretată în tușe dinamice, în nuanțe de galben și ocru, lucrarea amintește de lumina verii în peisaj. Un ciclu de lucrări aduce în prim plan tema iernii în peisaj. În pictura de mari dimensiuni, intitulată „Prima zăpadă”, Iuliana Pop propune un studiu în cromatică rece peste care sunt schițate siluetele arborilor, în nuanțe terne.

Tema ludică a jocului de șah, recreat prin imaginație, este regăsită în lucrarea „Nebunul de alb”. În contrast cu fizionomia personajelor pictate în lucrare, este redat un joc de direcții și linii perspectivale, ce conferă un aer geometric lucrării. Compozițional și cromatic, într-un joc de griuri, închise până la negru, lucrarea „Nebunul de alb” este schițată prin câteva linii de forță, denotând un spațiu atent construit. Prin discursul doamnei Iuliana Pop, susținut în deschiderea vernisajului, aflăm că în spatele lucrării este o întreagă poveste.

O altă lucrare care captează atenția privitorului este „Grație și muzică”. Dinamismul artei scenei este regăsit în studiile de balerine și colajul de partituri muzicale, interesant juxtapuse. Din discuția purtată cu doamna Pop Iuliana, aflăm tehnica în care e executată lucrarea. Artista a pictat balerinele pe partituri muzicale, a decupat o parte din pânza pe care era redată balerina, iar apoi a țesut-o cu ață pictată în negru, creând un colaj impresionant.

Tendințe spre decorativism regăsim și în lucrarea intitulată  „Roșu de foc”, o compoziție atent lucrată, unde grafismul liniilor este proiectat pe fundalul de un roșu intens.

Tema florilor este interpretată de artistă în stil decorativ, iar lucrarea intitulată „După ploaie”  propune stilizarea formelor florale și tratarea lor în pete mari, picturale, de un galben intens.

În cadrul vernisajului, momentele artistice interpretate la vioară au fost susținute de doamna expert Crețu Diana și de domnul Pedro Beretche.

Lucrările expuse până în data de 15 iulie 2019, la Galeria „Arte” invită publicul iubitor de artă și cultură să pătrundă în universul fascinant al artelor plastice.

Anemona Maria Frate


„ÎNSEMNĂRI CROMATICE” EXPOZIȚIE DE PICTURĂ IULIANA POP LA GALERIA „ARTE” A ȘCOLII DE ARTE CLUJ

„ÎNSEMNĂRI CROMATICE” EXPOZIȚIE DE PICTURĂ IULIANA POP LA GALERIA „ARTE” A ȘCOLII DE ARTE CLUJ

„ÎNSEMNĂRI CROMATICE” EXPOZIȚIE DE PICTURĂ IULIANA POP LA GALERIA „ARTE” A ȘCOLII DE ARTE CLUJ

„ÎNSEMNĂRI CROMATICE” EXPOZIȚIE DE PICTURĂ IULIANA POP LA GALERIA „ARTE” A ȘCOLII DE ARTE CLUJ

„ÎNSEMNĂRI CROMATICE” EXPOZIȚIE DE PICTURĂ IULIANA POP LA GALERIA „ARTE” A ȘCOLII DE ARTE CLUJ

„ÎNSEMNĂRI CROMATICE” EXPOZIȚIE DE PICTURĂ IULIANA POP LA GALERIA „ARTE” A ȘCOLII DE ARTE CLUJ


Prima pagină | ADMITERE | Galeria "55" | Galeria ”ARTE” | Galeria "Carol Pop de Szathmari" | Evenimente | Revista ”ARTE” | BROȘURA "MAKING OF" | ANSAMBLUL FOLCLORIC “VATRĂ DE DOR” | Linkuri către instituții partenere | Contact