Școala Populară De Arte Tudor Jarda Cluj
SECȚIILE NOASTRE Prima pagină | ADMITERE | Galeria "55" | Galeria ”ARTE” | Galeria "Carol Pop de Szathmari" | Evenimente | Revista ”ARTE” | BROȘURA "MAKING OF" | ANSAMBLUL FOLCLORIC “VATRĂ DE DOR” | Linkuri către instituții partenere | Contact
EXAMENE - PROGRAMĂRI EXAMENE - REZULTATE ACTIVITĂȚI LUNARE REVISTA ARTE CATALOGUL ARTELOR NOU! CALENDAR CULTURAL OFERTĂ EDUCAȚIONALĂ IMAGINI MANIFESTĂRI CULTURALE MUZICĂ ARTE VIZUALE COREGRAFIE ARTĂ DRAMATICĂ PROIECTUL JOC POPULAR CLUJEAN SECȚII EXTERNE CERTIFICARE ISO, BUGET PROGRAME ANALITICE CURSURI DIPLOME PRIETENII ARTELOR PARTENERI ȘI COLABORATORI LEGISLAȚIE UTILĂ ȘI REGULAMENTE APARIȚII ÎN PRESĂ CONCURSURI, FESTIVALURI, TABERE PROPRII IMAGINI ȘCOALA DE ARTE CLUJ
Prima pagină » Evenimente » SPECTACOLUL TABEREI MUZICALE DE IARNĂ - EDIȚIA A VII-A

SPECTACOLUL TABEREI MUZICALE DE IARNĂ - EDIȚIA A VII-A

„Iubiri și...iubiri” – spectacolul Taberei muzicale de iarnă a Școlii de Arte Cluj de la Valea Măriei, susținut la Sighetu Marmației.

Școala Populară de Arte „Tudor Jarda” s-a aflat, în perioada 11 – 15 februarie 2019 în localitatea Valea Măriei, comuna Vama, județul Satu Mare, cu prilejul celei de-a VII-a ediții a Taberei muzicale de iarnă. Despre Valea Măriei, un loc mirific de la marginea comunei Vama, se spune că ar fi aparținut împărătesei Maria Tereza. Povestea spune că împărătesei i-a plăcut atât de mult acest loc încât a cumpărat mai multe proprietăți în zonă. În primul rând i-au plăcut aici pădurile, aerul și – nu în ultimul rând – izvoarele minerale. Iar legenda mai spune că atunci când treburile împărăției îi dădeau răgaz, aceasta venea aici cu mai mare plăcere decât la Karlovy Vary sau Marienbad, deși locul nu era renumit. Cert este că, înainte de cel de-al Doilea Război Mondial, în această zonă exista o cabană, loc foarte căutat de vilegiaturiștii care-și doreau un refugiu răcoros atunci când zăduful verii se pogora asupra orașelor, dar și de către cei care doreau să găsească liniște în timpul iernii. Aici, în „urmașa” cabanei de odinioară, de fapt un hotel ultramodern, îndrumați de experți, au trudit zile întregi cursanții claselor de canto muzică ușoară și populară ai Școlii de Arte Cluj, totul pentru a-și îmbogăți substanțial repertoriul și a-și îmbunătăți stilul de interpretare. Iar tabăra a fost încununată de un spectacol remarcabil – dedicat zilelor de Valentine`s Day și Dragobete - care s-a desfășurat vineri, 15 februarie, la Centrul Cultural Sighetu Marmației, situat la 60 de km de Valea Măriei. Iar parteneri ai Școlii de Arte Cluj au fost Școala de Artă „Gheorghe Chivu” din Sighetu Marmației și Centrul Cultural Sighetu Marmației, colaboratori de bază de-a lungul anilor ai instituției clujene.  

În sală, public ales, printre care personalități locale și regionale, precum: primarul Municipiului Sighetu Marmației - Horia Scubli, consilierul județean Gheorghe Mihai Bârlea, consilierul municipal Eugenia Godja, consilierul municipal Nicolae Iuga, managerul Centrului Cultural Sighetu Marmației - Ioan Dorel Todea, șef de serviciu al Școlii de Arte „Gheorghe Chivu” - Ioan Tivadar, consilierul local Gavrilă Mihali și fostul manager al Centrului Cultural Sighetu Marmației, Spiridon Pralea. Prima parte a spectacolului, prezentat cu profesionalism de actorul Petre Băcioiu, a aparținut secțiunii de muzică ușoară, cu un program alcătuit preponderent din piese din repertoriul formației „Queen”, astfel că pe scenă au evoluat următorii cursanți: Gheorghe Nechiti, Szekely Anna, Anamaria  Krisztina Blaga, Alexandra  Bianca Timiș, Lavinia Adam, Anda Domșa Stînă, Maria Suciu, Dan Mogheor, Maria Alexandra Iuga (clasa expert coordonator Petrovici Tûnde),Teodora Maria Petru-Butilcă, Andrada Savu Costea, Andrada Luciana Hofmeister, Alina Mizgan, Teodora  Larisa Rusu, (clasa expert coordonator Nagy Cristina). Au sunat, fascinant, în cocheta sală de festivități, hit-uri precum: “I Want to Break Free”, “The Show Must Go On” , “Somebody to Love”, “Bohemian Rapsody” – dar și alte piese, renumite, românești și străine.  Iar tinerii interpreți și coordonatorii lor au fost răsplătiți cu aplauze, pe măsura prestației lor! Momentul de muzică ușoară a fost acompaniat de formațiile Școlii de Arte Cluj, coordonate de Rareș Suciu:  “Recovered” (Albert Adiaconiței, Vlad Vancea, Andrei Gabriel Petrean) și “Clussium” (Bagameri Erik Robert, Denisa Andreea Petruș).

A doua parte a spectacolului a fost dedicată muzicii populare, programul fiind susținut de cursanții claselor de canto muzică populară, coordonate de experții Claudiu Ciotleuș, Ioan Dordoi și Felix Gălan. Iar piese precum “Ce s-ar face inima de n-ar ști ce-i dragostea”, “Pentr-o mândră din Ardeal”, “Bădiță de pe Târnavă”, “Șapte care de nuiele” sau “Lelea Stana din Poiana” – dar și multe alte perle ale folclorului românesc – au fost interpretate cu talent și farmec de următorii cursanți: Simona Bădulescu, Marius Bogdan, Andrei  Florin Bonțe, Fabiana Maria Cîmpean, Larisa Georgiana Cîrcu, Raluca Codori, Daniela Monica Coroiu, Constantin Cristian Costea, Dana Maria Anuța Feherdi,  Ioana Mădălina Feier, Denisa Alecsandra Fûstős , Bogdan Găbudean, Adina  Loredana Gligan, Cristina Mihaela Hîngan, Mircea Cătălin Lazăr, Camelia Daiana Maghiari, Vasile Teodor Milchiș, Bianca Moca, Lidia Maria Moholea, Alexandra Moldovan, Albert Andras Nagy, Amalia Peteleu, Cristina Sabina Peter, Denisa Costina Piticaș, Ovidiu Cosmin Popa, Vasile  Sebastian Roman, Anicuța Mariana Roșu, Timeea Flavia Soporan, Darius Șumlea, Beneamin Ninel Tămaș, Ovidiu Florin Varian. Spectacolul folcloric a fost acompaniat de Taraful “Vatră de Dor” al Școlii de Arte Cluj, dirijat de Mihai Moroșan, avându-i în componența sa pe  Vasile Chiorean, Mihai Moroșan, Ioan Răzăilă, Ruben Bolea, Vasilian Bojan, iar regia spectacolului a fost semnată de directorul adjunct al instituției, Marius Moldovan.  

Cea de-a treia parte a întâlnirii de suflet a aparținut momentului oficial, deschis de Vasile Corpodean - managerul Școlii de Arte Cluj – care a menționat că tabăra muzicală, recent încheiată, este cea de-a paisprezecea  din activitatea instituției pe care o coordonează, după care a trecut la acordarea diplomelor de participare unei părți din cei șaizeci de participanți, urmând ca directorul artistic Marius Moldovan, expertul Felix Gălan și gazdele evenimentului să încheie aceste formalități. “Vă rog să-mi permiteți ca-n numele nostru să-i mulțumim d-lui Vasile Corpodean pentru aceste schimburi de spectacole, de expoziții pe care le avem, dar și pentru proiectele pe care le-am planificat împreună. Iar pentru tot ce-ați realizat astăzi, aici și acum, vă felicităm”, a afirmat, în fața publicului dl. Ioan Dorel Todea, managerul Centrului Cultural. “Suntem o școală mică, dar cu proiecte mari și ne vom întâlni curând la Cluj-Napoca și la un eveniment teatral”, a adăudat, la rândul său, dl. Ioan Tivadar, șef serviciu la Școala de Arte Sighetu Marmației. Entuziasmant a fost de asemenea discursul d-nei Eugenia Godja, președintele Comisiei de cultură din cadrul Consiliului local, fost primar al municipiului Sighetu Marmației, între anii 2000-2012,  care a afirmat, printre altele: “În prima parte am crezut că Eurovisionul e la Sighet, pentru că voi ne-ați transmis cu adevărat artă. Felicitări! Iar pentru etapa de muzică populară am văzut cum vibrează portul din toate zonele țării și mi l-am regăsit și eu pe cel din Târnave. Talentul vostru se vede că e șlefuit cu migală de oameni pricepuți”!  La rândul său, dl. Spiridon Pralea, fostul manager al Centrului Cultural, mulțumind pentru că nu a fost uitat, a accentuat faptul că pe viitor asemenea evenimente între Cluj-Napoca și Sighet trebuie să se multiplice! Iar consilierul județean Gheorghe Mihai Bârlea a remarcat faptul că a asistat la un moment artistic foarte interesant și i-a îndemnat și pe organizatorii sigheteni să încerce, la rândul lor, inițierea unor tabere muzicale de vară și iarnă, proiectul clujenilor fiind unul unicat și demn de a fi repetat și în această parte de țară. “De aceea bateți la ușa Consiliului Județean Maramureș și sunt sigur că  vi se va deschide”, a afirmat domnia sa. Iar dl. Marius Moldovan, directorul adjunct al Școlii de Arte Cluj a concluzionat: “Vom vedea acasă, la Cluj, ce am reușit și ce nu în această tabără. Dar, important e că am fost capabili să ducem mai departe un proiect la care lucrăm de multă vreme și, totodată, ne bucurăm că am avut gazde atât de ospitaliere”.  

 SPECTACOLUL TABEREI MUZICALE DE IARNĂ - EDIȚIA A VII-A

SPECTACOLUL TABEREI MUZICALE DE IARNĂ - EDIȚIA A VII-A

SPECTACOLUL TABEREI MUZICALE DE IARNĂ - EDIȚIA A VII-A

SPECTACOLUL TABEREI MUZICALE DE IARNĂ - EDIȚIA A VII-A

 

         

 


Prima pagină | ADMITERE | Galeria "55" | Galeria ”ARTE” | Galeria "Carol Pop de Szathmari" | Evenimente | Revista ”ARTE” | BROȘURA "MAKING OF" | ANSAMBLUL FOLCLORIC “VATRĂ DE DOR” | Linkuri către instituții partenere | Contact